Toleranciát az éveknek

2022.11.16. 13:09

Baleset-megelőzési tanácsokkal segítették az időseket Gyulán - galériával

„Toleranciát az éveknek” címmel szervezett programot idősek számára a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Gyulai Rendőrkapitányság szerdán délelőtt a kapitányság épületében.

P. G.

Pardi Ildikó tartott előadást az időseknek

Fotó: Kiss Zoltán

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a rendőrség is igyekszik valamennyi korosztály számára olyan programokat szervezni, amelyek során ismertetik a közlekedési szabályokat, és megpróbálnak könnyen befogadható formában tájékoztatást adni a közúti közlekedésről – nyilatkozta lapunknak a rendezvényről dr. Szombati Andrea.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a szerdai esemény célja is az volt, hogy kevesebb baleset történjen, hogy kevesebben sérüljenek meg az utakon. Hozzátette, a „Toleranciát az éveknek” rendezvénysorozat hosszú évekkel ezelőtt kezdődött, és kifejezetten az időseket szólítja meg. Ennek kapcsán kitért arra, hogy a 65 éven felüliek közül is sokaknak van vezetői engedélyük, de lehet, hogy azt évtizedekkel ezelőtt szerezték, s kicsit megkophattak a közlekedési ismereteik. 

– Így érdemes beszélgetni a közlekedési szabályokról – fogalmazott. – Emellett az idősek, ha nem autóval, akkor kerékpárral vagy gyalogosan részt vesznek a közlekedésben, amelynek éppen a kerékpárosok és gyalogosok a legvédtelenebb szereplői. Esetükben egy-egy kis ütközés is járhat súlyos sérülésekkel. Nagyon lényeges, hogy megóvjuk és segítsük őket a biztonságos közlekedésben.

Dr. Szombati Andrea szólt arról, hogy október végéig Békés megyében 391 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, amelyek mintegy harminc százalékában voltak érintettek 65 év felettiek. 

Nyolcvanháromszor 65 év felettiek okozták a balesetet, ebből négy esetben történt halálos, tizenhét esetben súlyos sérüléssel járó, hatvankétszer könnyű sérüléssel járó baleset, amelyek megelőzhetőek lettek volna. Szerdán szakemberek szóltak az elsőbbségadás fontosságáról, annak elmulasztása egyénként vezető baleseti ok Békés megyében, de egyéb közlekedési szabályok betartását is górcső alá vették. 

Dr. Szombati Andrea kiemelte, a „Toleranciát az éveknek” rendezvényt mindig más településen tartják, hiszen az idősebbek már kevésbé szívesen utaznak. 

A rendezvényt Hudák Pál rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, rendészeti megyei rendőrfőkapitány-helyettes, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a megjelenteket Pardi Ildikó r. alezredes, a bizottság titkára. Előadást tartott Benkő Mihály, a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Szervezetének Közlekedés Emberi Tényezői szakcsoport elnöke és Kóra János a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének idősekkel foglalkozó munkatársa. A programot kvíz is kiegészítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában