Kamaszkor vagy komiszkor? – avagy hogyan éljük túl?

2022.11.05. 12:50

A kamaszkori diabétesz volt a középpontban a szombati szakmai napon

„Kamaszkor vagy komiszkor? – avagy hogyan éljük túl?” Ezzel a címmel rendezett szakmai napot a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért szombaton Telekgerendáson, a művelődési házban. Az előadásokon túl a rendezvényen gyűjtést szerveztek egy 7 éves diabéteszes, lisztérzékeny kislánynak.

Gyemendi Réka [email protected]

Ahogy az alapítvány sajtóközleményében kiemeli, a rendezvény fő célja az összefogás, egymás segítése, az évek óta működő Hétpettyes Szülői Kötelék erősítése volt. Továbbá a problémák kezelése, a megoldási lehetőségek megismertetése és a támogató attitűd kialakítása. Ez alkalommal a kamaszkor időszakában felmerülő kérdések voltak a fókuszban.

A szakmai napon az érintett Békés megyei családok vehettek részt, ahol a kamaszkor kihívásaira keresték a választ. A résztvevők meghallgathatták dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológus, illetve Flender Fanni dietetikus előadását. Dr. H. Nagy Katalin PhD gyermekdiabetológus azzal kapcsolatban osztotta meg tanácsait és tapasztalatait, hogy hogyan kezelhető a diabétesz kamaszkorban. Kardos József pszichológus előadásában arról beszélt, hogy a kamaszkor egy természetes, változásokkal teli időszak, amikor az addig kedves, szófogadó, kiegyensúlyozott gyermek a testi és lelki változások következtében lázadni kezd, vitatkozik, kérdőre von, próbálgatni kezdi akaratának erejét. Kiderült, hogy a megoldásra tökéletes recept nincsen, hiszen minden gyermek más és más. Górcső alá kerültek a különböző divatdiéták is, amelyek rövidebb vagy hosszabb ideig lázban tartják az érdeklődőket. Az előadás során bemutatták a legnépszerűbb diétás irányzatokat és az ezekkel kapcsolatos tévhiteket valamint azt, mire érdemes odafigyelni a tudatosabb étkezés érdekében. Végül pedig Fodor Emese mesterkozmetikus ismertette, mit tehetünk mi magunk a bőrünk egészségéért és védelméért.

A rendezvény további célja az volt, hogy az alapítvány egyik „kiskaticája”, Izabella részére jótékonysági gyűjtést szervezzenek. A 7 éves kislány hét hónapja cukorbeteg és a közelmúltban derült fény lisztérzékenységére is. A kislányt és három testvérét édesanyjuk egyedül neveli. A gyűjtés célja az volt, hogy a kislányt gluténmentes tartós élelmiszerekkel és egyéb finomságokkal tudják meglepni a közelgő ünnepek alkalmából. A rendezvényen résztvevő családok személyesen is csatlakozhattak a nemes kezdeményezéshez. 

Az 1-es típusú diabetes mellitus (1-es típusú cukorbetegség) egy élethosszig tartó anyagcsere betegség, melynek kezelése – különösen gyermekek esetében - rendkívül összetett. A diabéteszes gyermekek gondozása komplex feladat, cél a tartós szövődménymentes élet biztosítása, ennek megvalósítása csapatmunkát igényel. A Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriuma és önkéntesei a szakmai munkát segítve, különböző tevékenységekkel több mint 10 éve támogatják a diabéteszes gyermekek ellátását, tudásbázisának naprakésszé tételét, gyakorlati tapasztalatok átadását, kikapcsolódását és élményszerzését – tudtuk meg Kosznáné dr. Pule Ilona elnöktől.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával jött létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában