Drágulás

2022.10.18. 09:55

Többet kell fizetni a higiéniai papírért Békéscsabán is

A higiéniai papírtermékek a kétszeresükre drágulhatnak az év végéig tavaly szep­temberhez képest – közölte a Vajda-Papír Kft. az MTI érdeklődésére. Elhangzott, ellátási hiány viszont nem lesz. Az árak emelkedése már Békéscsabán is mindenhol tapasztalható.

Gyemendi Réka

A vásárlók többsége több boltot is felkeres, és ár alapján választ higiéniai termékeket a drágulás miatt

Fotó: Shutterstock

A változást a higiéniaipapír-gyártó cég azzal indokolta, hogy beszerzési és energiaköltségei is mintegy 100 százalékkal nőnek az idén az ukrajnai háború és az energiaválság következményeként. A pluszköltségeknek azonban csak egy részét hárítják át a fogyasztókra – ismertették, hozzátéve, hogy a fogyasztói ár a kereskedőkön is múlik. 

A cég alapító-ügyvezetője, Vajda Attila az MTI kérdésére elmondta: Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből, a Vajda-Papír csoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna. Magyarország ellátása higiéniai papírtermékekből a kedvezőtlen körülmények ellenére biztosított. – Nem lesz hiány WC-papírból, papír zsebkendőből vagy törlőkendőből – jelentette ki. 

Körbenéztünk Békéscsabán is, milyen árakkal várják a vásárlókat a kereskedők. Az egyik drogériában WC-papírból a saját márkás toalettpapír ára 1200-2400 forintig terjed, attól függően, hány tekercses csomagról beszélünk. Egy minőségibb márkánál a 4 tekercses csomag ára 700 forintnál kezdődik, a többdarabos változatok ára pedig 1200-ról indul, és a 24 darabos csomag már egységesen mindenhol eléri a 5400 forintot. A gyengébb minőségű WC-papírok ára átlagosan 560 forintnál (4 tekercses) kezdődik, viszont van olyan üzlet, ahol a 24 darabos csomag „csak” 3500 forint – az, hogy ár-érték arányban melyik éri meg jobban, a vásárló döntése. 

Az egyik drogériában éppen a toalettpapírok között vacilláló hölgy elmondta: inkább jobb minőségű terméket szeret venni, azonban azoknak az ára olyan mértékben emelkedett, hogy áttért az üzlet saját márkás termékére. Abból is inkább két kisebb kiszerelésű terméket vesz, mert így olcsóbb, mintha egy nagyobb kiszerelésű, jobb minőségű csomagot venne. 

A szintén békéscsabai, kétgyermekes Erika is úgy tapasztalta, hogy az élelmiszerek mellett a higiéniai termékek áremelkedése is jelentős. Tapasztalatai szerint minimum 40 százalékos az emelkedés. 

– Eddig ragaszkodtam bizonyos márkákhoz és minőséghez, de most már sajnos nem mindig a megszokott, jól bevált higiéniai termékeket vásárolom. Nagyon meg kell nézni az árakat, több boltot is felkeresek, hogy a még viszonylag olcsóbb terméket be tudjam szerezni. Azonban több, eddig rendszeresen használt, ám már lassan luxusnak minősülő termékről le kell mondanom – fogalmazott. 

A zsebkendő ára megduplázódott

Tapasztalataink szerint több, 100 darabos zsebkendő ára jelenleg szinte a duplája a tavalyinak: átlagosan 350-680 forint között árulják ezeket a termékeket. A szalvéták tekintetében is változóak az árak attól függően, hogy drogériáról, nagyobb áruházláncról vagy kisebb üzletről van szó. A kisebb kiszerelésű, gyengébb minőségű termékek ára 280 forintnál kezdődik, a többdarabos vagy minőségibb, mintás szalvétáké viszont elérheti akár a 950 forintot is. Konyhai kéztörlőért szinte mindenhol minimum 720 forintot kell fizetni. Ha viszont olyat vennénk, ami tovább tart, annak az ára is borsosabb: körülbelül 2400 forint átlagosan. 
A női higiéniai termékek ára is emelkedett az elmúlt hónapokban. A tamponok ára 550-től 1900 forintig terjed, míg a tisztasági betétek esetében a legolcsóbb változat szintén 500 forint körül van, a jobb minőségű, kicsivel több darabos változat ára pedig akár 2300 forint is lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában