Mellrák ellen

2022.10.14. 19:58

Minden lépésüket a megelőzésnek szentelték a gyulai Hídi sétán – videóval

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Hídi sétát – az Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen című programot a Magyar Vöröskereszt Békés megyei, illetve gyulai területi szervezete pénteken délután, a fürdővárosban. Az események a Vöröskereszt helyi székházában, illetve a civil házban kezdődtek, majd a résztvevők motoros kísérettel a szökőkúthoz sétáltak.

Papp Gábor [email protected]

A figyelemfelhívó hídi sétához ezúttal is sokan csatlakoztak /Fotók: Bencsik Ádám/

Ebben a hónapban szerte a világon különböző rendezvényekkel, futóversenyekkel, megmozdulásokkal, sétával, prevenciós tanácsadásokkal, tudományos előadásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az elkötelezett szakemberek és a civil aktivisták az emlőrák korai felismerésének fontosságára – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, ilyenkor ennek érdekében épületek, közterek borulnak rózsaszínbe.

– Ugyanezért folyt pénteken rózsaszín víz Gyulán, a Kossuth téri szökőkútból, ami segített, hogy az üzenet még többekhez eljusson – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. 

Szólt arról, hogy az Országos Onkológiai Intézet Nemzeti Rákregisztere éves bontásban közöl statisztikai adatokat a daganatos megbetegedésekről. A kimutatás szerint Magyarországon évente mintegy 70 ezer daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és a 100 ezer lakosra jutó közel 1400 eset fele-fele arányban oszlik meg a férfiak és a nők között. A hölgyek körében pedig az emlődaganat az egyik leggyakoribb elváltozás, ez a daganattípus a megbetegedések mintegy 22 százalékáért felel.

A rózsaszín szalag, amelyet a résztvevők pénteken is viseltek, hosszú ideje a mellrák elleni küzdelem jelképe.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy minél többen tudják, a megbetegedésekért ritkán okolható valamilyen örökölt genetikai tényező. Jellemzően olyan károsodások miatt alakul ki, amelyek az életmóddal állnak összefüggésben, és az évek során halmozódnak fel a szervezetben. A mellrák kockázata jelenlegi tudásunk szerint nem mérsékelhető nullára, de nagy mértékben csökkenthető, amire a pénteki program is ráirányította a figyelmet. 

– Lényeges az ideális testsúly megtartása, az alkohol és a dohányzás mérséklése, minimalizálása és a rendszeres mozgás – sorolta. – A legfontosabb viszont a szűrés, az önellenőrzés, valamint az időszakonként visszatérőn végzett mammográfiás vizsgálat. Kiemelte,  utóbbi az egyetlen tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú hölgyek szűrésére, ezáltal a halálozás csökkentésére. A mammográfiával felfedezett korai stádiumú tumorok esetében az ötéves túlélési arány 99 százalék.

Mint mondta, a rózsaszín szalag, amelyet a résztvevők pénteken is viseltek, hosszú ideje a mellrák elleni küzdelem jelképe. 

– A szalagos megmozdulások elsődleges feladata pedig pontosan az, hogy minél szélesebb körhöz eljussanak a betegség megelőzéséhez szükséges információk, hiszen egyértelműen ez a kulcs – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. – Gyulán az egészségmegőrzés viszonylag gyakran kerül a figyelem középpontjába, köszönhetően többek között a Hídi sétának is. Egy rendkívül érzékeny témáról van szó, amelynek kapcsán sokan nehezen vállalják fel érintettségüket. Ezért is lehetünk hálásak Szilágyi Editnek, aki felvállalta ezt, és nagy szerepe volt abban, hogy Gyulán is útjára indulhatott a kezdeményezés. 

Védik az életet és az egészséget

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei igazgatója hangsúlyozta, szervezetük egyik legfontosabb feladata az élet és az egészség védelme. – Ez a cél indította el ezt a rendezvénysorozatot is tizenegy évvel ezelőtt, és igyekszik azóta is felhívni a figyelmet a megelőzés, a szűrések fontosságára – hangsúlyozta az igazgató.

Az eseményen ezúttal is számos program várta az érdeklődőket. Voltak családi rendezvények kicsiknek és nagyoknak, ismét rendeztek véradást. A látogatók részt vehettek egészségügyi szűréseken, állapotfelmérésen, illetve elsősegély és újraélesztési bemutatót is láthattak. A rendőrség balesetmegelőzési bemutatót tartott, és nívós fellépők is színesítették az esemény programját.

A séta pedig 17 órakor indult a rózsaszínben játszó Kossuth téri szökőkúthoz, amivel ezúttal is felhívták a figyelmet a prevencióra, a megelőzés fontosságára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában