Tárlat

2022.10.13. 11:18

Megnyitották a Csabacsűd kincsei kiállítást

A középkori Csabacsűd kincsei – civilek és régészek összefogása az örökségvédelem szolgálatában címmel nyílt kiállítás szerdán Szarvason, a Tessedik Sámuel Múzeumban. A Közösségi Régészet Program eredményeit bemutató időszaki tárlat Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor civil múltkutatók munkásságát és fémdetektorral talált kincseit mutatja be.

V. E.

Fotó: Várásri Erzsébet

Roszik Zoltán múzeumigazgató elmondta, a középkori Csabacsűd kincsei kapcsolódik a Szarvas 300 kiállításhoz, és helyi múzeumként fontosnak érezték, hogy mindkét terület régészeti leleteit bemutassák, hiszen a két település egységben működött már a múltban is. Molnár József, Csabacsűd polgármestere kifejtette, öröm számára, hogy feltárták a nagyközség határában lévő kincseket, és egy kiállítás formájában bemutatják mindezeket a közönségnek. 

Ezen leletek még inkább megmutatják azt, hogy Csabacsűdnek milyen hosszú története van, hiszen többek között a szkíta és az avar korból is bukkantak fel kincsek. Szarka József, a múzeum régésze elmondta, a kiállítás egy komoly csapatmunka eredménye, amelynek két legfontosabb személye Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor, akik néhány éve már saját költségen és idejükből, lelkesedéssel gyarapítják a múzeum leletgyűjteményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában