Budapest-Bamako

2022.10.15. 06:35

Egy hét múlva már Afrikában hajtja terepjáróját a csabai óvodapedagógus

Pár nap múlva kezdődik a Budapest-Bamako Rally. Október 21-én indulnak a versenyzők Afrikába a Budaörsi reptérről, és november végén, közel egy hónap után térnek vissza Magyarországra. Az autós túrán KAM Home Goes 2 Bamako névvel indul a szegedi ingatlanos Muráti Kamilló és a békéscsabai óvodapedagógus, Botyánszki Bence. A felkészülésről Bencével beszélgettünk.

Gy. R.

Bence (balra) és Kamilló készen áll az indulásra

Fotó: KAM Home Goes 2 Bamako

– Hogyan és mikor jött az ötlet, hogy elinduljanak a futamon?
– Idén már kétszer elmaradt az indulás a Covid miatt, januárban és márciusban, de most október 21-én végre elindulhatunk. Ketten vágunk neki a kalandnak Muráti Kamilló barátommal. Vele már korábban voltunk például éjszakai Spartan versenyen; ő több extrém fizikai megpróbáltatáson is részt vett; én pedig megjártam a Survivort 2018-ban. Emellett évek óta kenuzunk nomád módon. Úgy gondoltuk, hogy bele kellene vágni valami nagy dologba, így jött a Bamako ötlete. 

– Miben különbözik a Bamako a Dakartól?
– A Budapest-Bamakon nincsen asszisztencia. Ez azt jelenti, hogy mindent magunknak kell megoldani, a szervezők csak a keretet adják a versenyhez. Leszervezik a vízumokat, az országon való áthaladást, az esti táborokat, de ha napközben bármi történik velünk, azt nekünk kell megoldani. Van egy orvosi team, tehát ha valaki este betéved a táborba – amennyiben nem akad vagy téved el – , akkor neki tudnak segíteni. Viszont visszafelé már asszisztencia nélkül, teljesen egyénileg kell utaznunk. Sok kaland és rengeteg élmény vár ránk.

– Milyen tájakon, útvonalon haladnak majd végig?
– A Bamako nagyjából négy évszakot ölel fel. Innen az őszből indulunk, de Európában áthaladunk az Alpokon, ahol sok helyen téliesebb lesz az időjárás. Majd megérkezünk a tavaszba Spanyolországban és Franciaország déli részén. Utána átmegyünk az Atlasz hegységbe, ahol nagyon hideg van, ott sziklás terepen fogunk haladni. Majd jön a nyár a Szaharán. Marokkó, Nyugat- Szarhara, Mauritánia végig homok. Ezt követi a szavanna Szenegálban és Guineában. Végül Sierra Leonéban zárjuk a futamot, ahol pedig dzsungel van. Tehát nagyon változatos terepviszonyok és időjárás vár ránk. Idén először a Bamako történetében a monszun után megy a mezőny, ettől egy picit tartunk is.

– Hogyan kell elképzelni egy napjukat a versenyen?
– A korai kelés után megkapjuk az aznapi GPS-koordinátákat. Az, hogy hogyan jutunk el a táborig, ránk van bízva. Napi több száz kilométert fogunk menni: van olyan szakasz, ahol 180 kilométer lesz az út, de lesznek olyan napok is, amikor 700 kilométer, ez viszonylag megerőltető lesz. Miután teljesítettük az adott napi etapot és beérünk a táborba sátrat verünk és ott fogunk éjszakázni. 

– Mikor, hogyan kezdték a felkészülést?
 – Az első természetesen az anyagi javak megszerzése volt. Szerencsére több szponzorunk van, akik segítik az utunkat. Az anyagiak másik részét saját megtakarításból oldjuk meg. A megfelelő jármű megtalálása is hosszas kutatómunka volt, végül egy Toyota Land Cruiser-re esett a választás. Nem nagyon értünk az autókhoz, tehát olyan kocsival kell mennünk, amit nem kell bütykölnünk, jól felkészítettnek, felszereltnek kell lennie. 

– Lesz-e lehetőségük az út során megismerni a helyi látványosságokat és embereket?
– Alapvetően az útvonal autentikus helyeken, látványosságokon halad át. Fogunk látni vízilovakat, olyan falukat, ahol autót, embert sem láttak még, vízeséseket, magasföldeket. Tehát lesz egy csomó olyan dolog, ami a mi szemünknek teljesen idegen. Afrikában ugye a természeti látnivalók dominálnak, de Marokkóban az épített környezet is látványos lesz. Terveink szerint lefele megpróbáljuk feszített tempóban teljesíteni a túrát, visszafelé már több időnk lesz a látnivalókra.

A Budapest-Bamako a jótékonyságról is szól

Bence elmondta, hogy az előző rally alkalmával a szervezők elkezdtek egy gyümölcserdő-ültetést Afrikában, emellett víztisztítókat és iskolát hoztak létre. A versenyen minden csapat egyénileg is készül. Mi iskolaszereket, írószereket viszünk, ami ott hiánycikknek számít. Magyarországon is rendszeresen segítünk gyermekeknek gyűjtéssel, úgy gondoltjuk, hogy itthon is kötelességünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában