Vakok és gyengénlátók

2022.10.17. 12:37

A fehér bot napját ünnepelték Békéscsabán

A Fehér Bot Napja alkalmából tartott ünnepséget szombaton a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A nemzetközi világnap céljával összhangban a sorstársak igyekeztek felhívni a figyelmet a látássérültek sajátos helyzetére.

Beol.hu

Fotó: Szabó István

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, az elmúlt évtizedekben nőtt a vakok és gyengénlátók száma, amelynek számos oka lehet. Fontos, hogy a látók is átérezzék a fogyatékossággal élők helyzetét. Varga Tamás alpolgármester hozzátette, a világnap egyértelmű üzenete az, hogy minden ember egyenlő. 

Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy a vakvezető kutya, a látássérült feliratú kitűző, valamint a fehér bot alapján sokan felismerik az utcán a vakokat, gyengénlátókat, sőt igyekeznek is nekik segíteni. A legjobb azonban, ha megkérdezik az érintettektől, van-e szükségük erre, és ha igen, milyen formában.

A statisztika szerint az elmúlt évtizedekben nőtt a vakok és gyengénlátók száma.

A sorstársak műsorral kedveskedtek; az orosházi körzeti kultúrcsoport tagjai verseket szavaltak, énekeltek, majd a pusztaföldvári Kelemen Györgyné adta elő Magány című novelláját. A Csanádapácai Népdalkör zenés produkciója után átadták a Békés Megyei Vakokért Emlékplaketteket is, melyet idén az évek óta tartó szoros, önzetlen együttműködés jegyében a megyei könyvtár igazgatója, Rakonczás Szilvia, valamint aktív közreműködéséért Dominkó Mihály orosházi sorstárs kapott meg.

Az ünnepségen a Békés Megyei Vakokért Emlékplaketteket is kiosztották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában