Szezonzárás

2022.09.19. 19:14

Zárnak a szabadstrandok: Dánfokon és Szanazugban is erős volt a nyár

Az idei szezonban is sokan kerestek kikapcsolódást a szabadstrandok partjain. Volt, ahol a vándor- és a gólyatáborok vitték a „prímet”, míg másutt a megyei vendégek voltak túlsúlyban.

Papp Gábor-Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: Für Henrik

A Békés-Dánfoki Üdülőközpontban az előrejelzéseknek megfelelően alakult a látogatottság, de még látunk lehetőséget a növekedésre – nyilatkozta hírportálunknak Hegyesi Szilárd. A Békés Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nagyon sokan érkeztek hozzájuk a Körösökön zajló vízi táborok miatt, és számos gólyatábornak is otthont adhattak. 

– Nagyon érdekes, hogy gyakran a szervezők neves fellépőket is hívnak utóbbi programokra, így népszerű dj-k vagy éppen Kis Grófo is ellátogatott ezeknek az eseményeknek a részeként Dánfokra – tette hozzá Hegyesi Szilárd.

Mint az interneten láthattuk, az egyik gólyatáborban még egy lánykérés is történt. Az üdülőközpont számos rendezvénynek helyet adott májustól egészen mostanáig. A teljesség igénye nélkül a megyei önkéntes tűzoltó szakmai napot, a Hello Summer partikat, az Open Water Nyíltvízi úszóversenyt, a megyei polgárőrnapot, az ausztrál napot, a békési nyugdíjas klub rendezvényét egyaránt ott tartották meg a már említett vándortáborok és gólyatáborok mellett. A szabadstrandot az üdülővendégek mellett helyi és környékbeli érdeklődők egyaránt igénybe vették. Jelenleg a téliesítési munkálatok végzik az üdülő területén.

A nyár remek hangulatot hozott Dánfokon
Fotós: Bencsik Ádám

Doboz-Szanazug ugyancsak megtartotta, sőt, talán növelte is a népszerűségét az érdeklődők körében.

Köves Mihály, Doboz polgármestere hírportálunknak elmondta, a szabadstrand forgalma jónak mondható, az idei nyár időjárási szempontból is kedvezően alakult, így sokan keresték fel Szanazugot.

– A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy az emberek továbbra is kedvelik ezt a helyet – tette hozzá a polgármester. Köves Mihály kitért arra, hogy a korábbi parkolási problémák is nagy részt megoldódtak. Régebben nagyobb számban, a mögöttünk hagyott hónapokban csak néhány autós hajtott be a strandra, akiket emiatt figyelmeztetni kellett.

– Emberi és anyagi erőforrásaink ugyan csökkentek, de a rendet, a tisztaságot, a megfelelő állapotokat minden körülmények között igyekeztünk fenntartani – hangsúlyozta. Köves Mihály megerősítette, hogy a szabadstrand eddig is ingyenes volt, és ezt a jövőben is fenn kívánják tartani, ami az egyik fontos vonzereje. Ugyanígy az illemhely is díjmentesen volt és lesz igénybe vehető. Felvetésünkre a polgármester úgy vélekedett, meglátása szerint elsősorban környékbeli, megyei vendégek jönnek Szanazugba, ugyanakkor a településrészen már tizenhat vendégház is működik, ahová az ország más részéről is érkeznek vendégek. Mindez növeli a látogatottságot, ellenben azzal is együttjár, hogy különösen a fiatalok néha buliznak, ami zavarhatja a nyaralótulajdonosokat. Eddig azonban többnyire sikerült megtalálni a közös nevezőt.

Kérdésünkre a településvezető kifejtette, az üdülőtulajdonosok körében lezajlott egyfajta generációváltás, jelenleg nem is nagyon van eladó ingatlan Szanazugban. Ha felkerül egy-egy hirdetés, akkor még mindig elfogadható áron lehet azt megvásárolni, hiszen a vevők jó befektetésnek tartják az ingatlanokat.

A polgármester megerősítette, pályázati források függvényében a jövőben további fejlesztéseket is terveznek Szanazugban.

Kevesebben váltottak jegyet a strandra

A gyomaendrődi Pájer Kemping és Strand tulajdonosa, Pájer Sándor kérdésünkre elmondta, az idei strandszezon bevétele náluk nem érte el a tavalyi év eredményét. Hozzátette, eleve a nyár sem volt olyan, mint az előző évben, hiszen a hosszú kánikula miatt eleve kevesebben mozdultak ki otthonról, így strandra is kevesebben jártak. A látogatószám csökkenésének pedig a másik oka az volt, hogy amikor bejelentették a rezsicsökkentés módosítását, az emberek érezhetően spórolásba kezdtek, így még kevesebben érkeztek a szabadstrandra.

Pájer Sándortól megtudtuk, a szállásfoglalásokat nem mondták le, tehát a kemping részük a várt eredményeket hozta, viszont a strandra kevesebben váltottak jegyet, és akik el is mentek fürdőzni, jóval kevesebbet költöttek a büfében, illetve kevésbé vették igénybe az olyan fizetős szolgáltatásokat, mint a csúszda vagy a sportpálya. Végül elmondta, drasztikus csökkenés ugyan nem volt, de megérezték a vendégek hiányát, és abban bízik, hogy a következő idényben nem romlik tovább náluk a turisztikai szezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában