Road Safety/galériával

2022.09.12. 16:58

Gokarttal is tanulják a közlekedésbiztonságot Gyulán

Hétfőtől péntekig a gyulai Kossuth tér ad otthont a „Road Safety – a biztonság az első” néven indított országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatnak, amelyet elsős és másodikos általános iskolás tanulóknak szervez a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Papp Gábor [email protected]

Az esemény részeként délelőttönként elsős és másodikos gyerekek instruktorok segítségével, gokartokkal, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mennek ki az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között például a rendőri karjelzésekkel ismerkednek. Délutánonként korosztálytól függetlenül várják az érdeklődőket.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója a rendezvény kapcsán tartott hétfő déli sajtótájékoztatón elmondta, éppen tavaly szeptemberben indították útjára a programsorozatot, amelynek elsődleges célja az volt, hogy olyan impulzusokat adjanak a gyerekeknek, amelyekkel segítik a biztonságos közlekedésre való nevelésüket.

– A kezdeményezéssel témává tesszük az iskolákban, a diákok között a kérdést. A gyerekek az elméleti tudnivalók megismerése után egy interaktív gyakorlati részen vehetnek részt – folytatta a gondolatot. – Emellett a tanulók haza is viszik a megszerzett tudást, így nem csak a több száz diákot tudjuk megtanítani a közlekedésbiztonság alapjaira, hanem kicsit a szülőket is elérjük.

Weingartner Balázs elmondta, közlekedésünk újfajta kihívás előtt áll /Fotók: Bencsik Ádám/

– Nem csak az egyre zöldebb közlekedés lehetőségeit kell figyelembe venni, hanem a településeken megjelenő mikromobilitást is – hangsúlyozta. Ennek kapcsán kifejtette, egyre szélesebb körben használják a rollert, a különböző, például az elektromos kerékpárokat és a kisebb motorokat.

– Az ezekhez való alkalmazkodásunk pedig hagy még kivetnivalót maga után mind a használók, mind a többi közlekedő részéről – fogalmazott. – Mire gyermekeink közlekedővé válnak, még inkább segítségért és megoldásért fog kiáltani ez a kérdés. Elmondta, a jövő szempontjából a biztonság mellett a kiszámíthatóság biztosítása is fontos szempont. Mint megtudtuk, a gyulai program őszi kampányunk indító helyszíne, novemberig tovább hét településre jutnak majd el.

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte, az önkormányzatoknak a közlekedésbiztonság és a balesetmegelőzés terén is vannak fontos feladataik. Ennek kapcsán elmondta, jelenleg két balesetveszélyes csomópont átalakítása is zajlik a városban önkormányzati, illetve állami beruházásként. Idesorolta a kerékpárutak fejlesztését, az egyéb hasonló beruházásokat, illetve a megfelelő közlekedési táblák kihelyezését. Külön kitért a rendőrség munkájának fontosságára, a szabályok betartatására és a felvilágosító munkára.

– Rejtő Jenőtől tudjuk, hogy „Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani”. S ugyanígy nem lehet, minden szabálytalankodó mellé sem – tette hozzá a polgármester. – Ezért sok múlik a közlekedők mentalitásán, amelynek javítását szolgálják azok a programok, amelyeket a rendőrség mellett a HUMDA is végez.

A kezdeményezés részeként a szabadtéri helyszínen délelőttönként az elsős és a másodikos általános iskolás tanulók játékos, ám átfogó közlekedésbiztonsági oktatásban részesülnek. A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő számára lehetőség nyílik a programokon való részvételre. A családok ekkor egy 4 x 4 méteres társasjátékon játszhatna, de reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak.

Fogékony célcsoportot érnek el

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés egy nagyon fontos és fogékony célcsoportot, illetve korosztályt céloz meg. Szólt arról, hogy a Road Safety országjáró közlekedésbiztonsági programsorozat már csaknem harminc helyszínre jutott el, és már több mint 50 ezren részesültek játékos, ám átfogó közlekedésbiztonsági képzésben.

Mint elmondta, Gyulán rengeteg a turista, különösen nyári időszakban sokkal többen vannak a városban, és így a közlekedés is zsúfoltabb. Ezt követően kitért a közúti balesetek megelőzésének fontosságára. Hozzátette, bíznak abban, hogy több településen közlekedési parkokat is kialakítanak, kialakíthatnak a jövőben, ahol a felnőttek és a gyerekek együtt készülhetnek fel a különböző kihívásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában