Erősember

2022.09.10. 06:35

Elhúzott a fogaival egy orosházi kombájnt is Sinka Popey Zsolt

Sinka Popey Zsolt nem csak erősember, igazi showman is. Legutóbb júliusban Kecskeméten állított fel világrekordot azzal, hogy fogaival 7 kamiont húzott el, amelyek összesen 57,5 tonnát nyomtak. Pénteken az orosházi közönség elismerését vívta ki őserejével: elhúzott fogaival még egy kombájnt is. De egyéb látványosságban sem volt hiány. A főtérre látogatókat Popey és csapata pénteken késő éjszakáig szórakoztatta.

Cs. I.

Fotó: Für Henrik

Újabb erőpróbák előtt állt Sinka Popey Zsolt. Az Orosháza főterére hirdetett színes programon a helyi közönség számára is nyilvánvalóvá vált: hozzájuk az ország egyik legerősebb embere látogatott. Az izgalmas családi nap keretében először egy tűzoltóautót, majd egy dottó kisvonatot, végül egy 23 tonnás betakarítógépet húzott el a fogaival.

Közben széles mosolyával invitált küzdő szellemű férfiakat és nőket kötélhúzásra. A gyengébbik nem bizonyíthatta erejét. S közben egyre többen és még többen érkeztek a főtérre, mert látni szerették volna, a szemükkel akartak meggyőződni Zsolt rendkívüli teljesítményéről.

A fogainak erejére méltán büszke sportember emlékeztette a helyieket:

régi ismeretség fűzi őt a városban az erőemelést megteremtő Musztafa Imréhez, hiszen e sportágban is jeleskedett sok évvel korábban. A karatésok jeles képviselői közül Zsiga Zsoltékat említette, miközben elhajlított fogai között vasrudakat és készülődött a betontöréshez, amit a homlokával a pillanat tört része alatt elvégzett. S ha ez még nem lett volna elég, puszta kézzel próbált motorokat abban megakadályozni, hogy teljes gázzal elinduljanak.

Sinka Zsolt Popey

Az orosházi családi nap előtt ,,fogas” kérdéseket tettünk fel az erőembernek: sármos mosolyához hozzátartozik egészséges fogsora. A világszerte is ismert erőrekorder esetében azonban ez a fogsor valamivel többet tud, mint az átlag emberé...

– Milyen adottságokkal rendelkezik és miféle technikával képes ekkora erőkifejtésre?
– Nem kamionnal kezdődött... 12 éve rájötten, milyen érzés, ha egy kötél van az ember szájában s annak a végére akad néhány autó, vagy repülő, netán kamion. Edzések után elhúztam létrás tűzoltóautót foggal. Ez volt az első rekordom. Azután jöttek a jobbnál jobb eredmények, majd elhúztam az 50 tonnás repülőt, aminek nagyon komoly nemzetközi visszhangja lett, világszinten megismerték a nevem. A sajtó ekkor már kíváncsi volt a fogsoromra. Fogászati klinikára vitte, 3D-s felvételeket készítettek az állkapocsról, a fogazatomról. A csontsűrűség vizsgálat kiderítette, az enyém tizenhatszor nagyobb az átlagemberéhez képest.

 

– Harapásmérővel is vizsgáltak. A kötél végén 1500 kilós autó volt. Mondták, a mérő 2 tonnáig üzembiztos. Pár lépés után 3 darabban került ki a számból a műszer. Azt mondták: több mint 2 tonna feletti a harapóerőm, ami a hátsó fogaimra összpontosul. Ez egy adottság, velem született.

 

Sinka Zsolt azt is elárulta, egyetlen foga hiányzik, minden foga jó. Fogorvosnál csak akkor járt, amikor a média kíváncsi volt a fogsorára.

 

Az erőművész 11 autó, meg 7 kamion, Orosházán egy kombájn elhúzását állapotfelmérésnek tekinti.

– Egy komoly megmérettetésre készülök október végén. Hat kamion elhúzását tervezem (18 tonna/szerelvény). Utána Dubajba utazom. 

Az újabb kihíváson nem csak 4 Pickupot és egy 50 tonnás tűzoltóautót húz el, de összeméri erejét az emberiség legerősebb emberével is. 100-120 kilós sziklákat nyomnak majd a fejük fölé.

Magyar rekordot állított fel

Korábban júliusban hallhattunk Sinka Popey Zsoltról, amikor magyar- és világrekordot állított fel azzal, hogy 7 kamiont húzott el a fogaival, ami összesen 57,5 tonnát nyomott. Ebben a kategóriában ez a legnagyobb közúti jármű tömeg, amit valaki a fogaival elhúzott. A magyar rekordot a Magyar Rekordok Egyesülete regisztrálta. Popey korábban erőemeléssel, testépítéssel, küzdősportokkal foglalkozott, de szeretett volna egy olyan úgynevezett látványsportot kipróbálni, ami a nézők számára is érdekes. Az elmúlt 12 évben több mint 50 rekordot állított be, ezek egy részét itthon, egy részét Dubajban, ahol 6,5 évig élt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában