Elekiek Világtalálkozója – Galériával

2022.08.05. 20:10

Újranyitott határokkal emlékeztek az elekiek

Három napra megnyílik a határ Eleken: idén tizenötödik alkalommal – a pandémia miatt négy év kihagyás után – rendezik meg az Elekiek Világtalálkozóját, a hétvégén. A háromnapos eseményen a helyiek a testvértelepülések delegáltjaival együtt emlékeznek a közös múlt eseményeire.

V. N.

Fotó: Bencsik Ádám

Hazánkból a lakosság számarányához viszonyítva a legnagyobb mértékben Elekről telepítettek ki svábokat, a 7200 fős lakosságból több mint 5600 főt. Az elekiek főként a németországi Laudenbachba és Gerolzhofenbe kerültek a második világháború után. Helyükbe felvidéki magyarokat, szlovákokat költöztettek Elekre, és megnőtt a románság létszáma is. 

A pénteki felvonulás résztvevői arra emlékeztek, miként kényszerítették távozásra a településről a kitelepítetteket 1946-ban. Ám most ennek épp ellenkezője történt, visszatértek a városba a nemzetiségek képviselői. 

A látványos felvonulás után Szelezsán György polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki beszéde kezdetén úgy fogalmazott: aligha ünnepelhetnének és emlékezhetnének méltóbb környezetben, mint a 226 éve az őseik által épített templom közelében, a város szívében.

– Hiszen számunkra, akik ezer szállal kötődünk szeretett városunkhoz, a templom az otthonunkat, a szülőföldünket jelképezi, függetlenül attól, hogy hittel élő emberek vagyunk vagy sem. A templomunk kapocs a gyönyörű, de fájdalmakkal teli múltunk, a jelenünk és a jövőnk között. A megmaradást, a folytonosságot, a hitet és a reményt jelképezi számukra – osztotta meg gondolatait a városvezető a hallgatósággal. Hozzátette, a világtalálkozók alkalmat adnak arra, hogy a résztvevők találkozzanak, emlékezzenek, örüljenek, ünnepeljenek, barátságokat és szövetségeket kössenek egymással.

Ezekben a nehéz időkben talán értékelni tudjuk azt amink van, amik igazán fontosak a számunkra. Úgymint a barátok, a hagyományok, a családtagjaink. Értékelni tudjuk azt, hogy mindig van kire számítanunk. Ehhez csak őszinte és nyitott szívvel kell egymás felé fordulnunk. Amennyiben így teszünk, joggal bízhatunk abban, hogy az elénk sodort új nehézségeket is kiálljuk majd, és a jövőben újra együtt ünnepelhetünk – hangsúlyozta a polgármester.

A megnyitó beszédet követően a testvérvárosok delegáltjai is hálát adtak azért, hogy ismét visszatérhettek Elekre együtt ünnepelni a helyiekkel. A találkozó első napja a Muzsika Tv sztárjainak fellépéseivel folytatódik. 

A program másnapnapján megnyitják Elek és Ottlaka között a magyar-román határszakaszt, miközben főzőversenyen vehetnek részt az érdeklődők, majd délután a helyi íjászegyesület bemutatójával és nemrégiben elkészült jurták felavatásával folytatódik a programsorozat. Szombat este pedig sváb bálon táncolhatnak, mulathatnak a résztvevők. Vasárnap szentmisével folytatódik a találkozó, majd az ünnepi megemlékezések után átadják a városi kitüntetéseket.


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában