Energetika

2022.08.18. 11:55

Mintegy százmillió forintból korszerűsítik a dombegyházi művelődési házat

Az önkormányzat eredményesen pályázott a TOP Plusz keretében az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra. Ennek keretében a művelődési ház épületenergetikai felújítását tervezik megoldani. A projekt a 2021-2027-es programozási időszak keretében valósul meg, 103,92 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból. A beruházás keretében az épület részleges energetikai korszerűsítését végezhetik el.

Cs. I.

Fotó: Shutterstock

Az épületben a jelenlegi fűtésrendszer konvektorokkal biztosított. A használati melegvízről bojleres megoldás gondoskodik, hűtés nincs az épületben. Az ingatlan a mai kor energetikai és akadálymentesítési követelményeinek nem felel meg. A rendszeres karbantartásnak köszönhetően még használható, azonban gazdaságos működtetése és fenntartása energetikai korszerűsítés nélkül nem lehetséges. Az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség az épületen nagyobb felújítást végezni, így annak állapota megköveteli a korszerűsítést, továbbá az épület állagmegőrzésére is kiemelt figyelmet kell fordítani.

A projekt megvalósításával az épület racionálisabb energiagazdálkodása valósulhat meg. A korszerűsítés után már mondhatni, szinte nulla energiaigényűvé válik a művelődési ház.

A tervezett beruházás magában foglalja a meglévő, elavult konvektoros fűtési rendszer bontását és az új gázkazános fűtési rendszer kiépítését. Az épületet határoló szerkezetek (falazatok, födémek) energetikai korszerűsítése is megvalósul. A nyílászárókat korábban már kicserélték, napelemes rendszer is felkerült az épületre, ami fedezi a működés villamosenergia igényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában