Fesztivál

2022.08.20. 13:26

Negyven csapat vett részt a mágori főzőversenyen

Mintegy negyven csapat vett részt szombaton a Mágori Fesztivál keretében szervezett főzőversenyen, a legtöbben sárréti birkapörköltet készítettek, de voltak, akik hagyományos ételekkel jelentkeztek.

L. B.

Hagyományos fűszereket vetettek be a csapatok

Fotó: Lehoczky Péter

A vésztői Zöldalmák csapatánál – amely a patika után kapta a nevét – elmondták: a szívüket és a lelküket is beletették a birkapörköltre a szokásos fűszerek, mint az őrölt pirospaprika, a fokhagyma, a só, a bors és a kömény mellett. Kiemelték: kizárólag minőségi alapanyagokat használtak, hiszen így lett a kész birkapörkölt is pontosan olyan, amilyet elképzeltek.

A Vésztői Településszépítők Egyesületénél nemcsak azt mutatták meg, hogy milyen remek birkapörköltet tudnak készíteni, hanem azt is, hogy milyen sokrétű tevékenységet végez az egyesület a városban. Ők is elmondták: szívükkel és lelkükkel egyaránt megspékelték az ételt, és hangsúlyozták, a fűszerezést nem szabad túlgondolni, a pörköltnek a birka ízét kell visszaadnia.

A vésztői Barátság Nyugdíjas Egyesület tagjai azt mondták, titok, hogy miként készítették a birkapörköltet, de annyit elárultak, hogy tipikus alföldi ételt főztek, mangalicazsírt, valamint a kiskertben megtermett javakat felhasználva. Hozzátették, szerintük nem szükséges semmi extrával megfűszerezni a birkapörköltet, az eredetiségre törekedtek.

 

Az étkeket és azok elkészítésének körülményeit a Szigetvári Péter, Varga István és dr. Pap István alkotta bizottság bírálta el. A zsűrinél elmondták: a birkapörköltnél fontos a minőségi alapanyag, a fűszerek terén pedig a hagyományokat kell követni, hogy az étel birkás jellege megmaradhasson. Az ízek és az állag mellett kiemelten figyelték a higiéniát, az asztaloknál lévő rendet is.

Karakas Anikó polgármester megnyitó beszédében augusztus 20-a kapcsán hangsúlyozta: az ünnep egyetemes emberi értékeket közvetít. Felidézte, hogy kisiskolás korában a vakáció végét, a tanév kezdetét jelentette számára augusztus 20-a, középiskolásként pedig megértette az üzenetét és azt, hogy mennyi ember munkáját dicséri a friss kenyér. A rendszerváltást követően beköszöntött az önfeledt szabadság korszaka, Vésztő-Mágoron is pikniket rendeztek.

A legszebb helyek egyikének nevezte Vésztő-Mágort beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Beszélt Komáromi Gáborról, a város díszpolgáráról, egykori polgármesteréről, aki megálmodta a történelmi emlékhelyet, illetve aki életre hívta a sárréti pikniket. Hangsúlyozta, hogy Mágorért mindig is küzdeni kellett, és szerinte olyan értéket képvisel, amit nem szabad veszni hagyni, és most is a fejlesztésének érdekében folytatnak tárgyalásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában