Programsorozat

2022.08.07. 12:58

Jubilált a Mezőberényi Szlovákok Szervezete

Háromnapos, péntektől vasárnapig tartó programsorozatot rendeztek a Mezőberényi Szlovákok Szervezete megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából. Az eseményeken sok százan vettek részt.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Borgula Györgyné elnök, aki 1999 óta irányítja a szervezetet, lapunknak elmondta, pénteken Mezőberény szlovákiai testvérvárosából, Gútáról huszonöt tagú csoport érkezett, akiket a szlovák közösségi házban fogadtak. A vendégek megtekintették a Vrbovszki-féle kocsimúzeumot, este pedig harmonikaszó mellett baráti összejövetelt tartottak. 

Forrás: Für Henrik

Szombaton 10 órakor a művelődési központban 30 év emlékei képekben címmel fotókiállítás nyílt, amelyen Körösi Mihály alpolgármester mondott köszöntőt. Ezt követően ünnepi megemlékezés kezdődött az intézmény nagytermében, ahol dióhéjban visszaemlékeztek az elmúlt három évtizedre, a rendezvényekre, a beruházásokra. 

A jelenlévőket és a jubiláló szervezetet Siklósi István polgármester, illetve számos vendég, köztük Emil Kuchár főkonzul, Paulik Antal szlovák szószóló és az Országos Szlovák Önkormányzat képviseletében Zelman Ferenc is köszöntötte. Az eseményen szinte valamennyi szlovákok lakta település képviseltette magát a régióból. A megemlékezést egy népzenés születésnapi köszöntő zárta.

Forrás: Für Henrik

Déltől a ligetben folytatódott a rendezvény. Az Ízek utcájában négyféle ebéd, birkakáposzta, lakodalmi káposzta leves, öreg laska és öreg tarhonya, valamint többféle szlovák jellegű sütemény és tészta, haluska, kapusznyika, palacsinta, szilvás lepény, tarkedli, lángos és mákos guba egyaránt várta az ínyenceket. A délutáni kulturális programban öt településről hét kórus lépett színpadra, akik a nagy meleg ellenére alaposan kitettek magukért. A gyerekek és a családok számára külön népi játékokkal és ugrálóvárral készültek a szervezők, bemutatkoztak a helyi kézművesek is. Vasárnap megkoszorúzták Orlai Petrics Soma mellszobrát, az egykori szülőházánál található emléktáblát, majd a Petőfi szobrot. Ezt evangélikus istentisztelet követte, majd a tót temetőben tartottak megemlékezést. 

Siklósi István polgármester elmondta, a jubileumi esemény nagyon fontos Mezőberény életében. 

– Elsősorban azért, mert a harminc éve működő szlovák szervezet rengeteg embert mozgat meg a városban. Mindig olyan programokat hívnak életre, amelyekhez nem csak a szervezet tagjai, hanem a helyi érdeklődők is csatlakozhatnak – hangsúlyozta. Külön kitért Borgula Györgyné elnök, illetve a szervezet kilencvenkilenc tagjának munkájára, valamint kiváló helyi, országos és határon túli kapcsolataikra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában