Dr. Barna Barnabás

2022.08.10. 15:09

Csillagokat fürkésztek, a világűrt kutatták Békéscsabán

Ismét Békéscsabára látogatott dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza, hogy az eget kémlelje a könyvtári látogatókkal. A Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa előadással és teleszkópokkal várta a téma iránt érdeklődőket, hogy együtt válaszolják meg a csillagászat és az űrkutatás égető kérdéseit.

Vágvölgyi Nóra, [email protected]

Fotó: Für Henrik

Dr. Barna Barnabás kutató csillagásszal fedezhették fel az éjszakai égbolt csodáit azok, akik ellátogattak kedden este a megyei könyvtárba. És bár a felhők némiképp beárnyékolták a csillagos programot, így is számtalan érdekességet hallhattak és láthattak az „Egy hét a csillagok alatt” rendezvény csabai résztvevői. 

A Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa először egy a napvizsgálathoz használt távcsövet mutatott be az érdeklődőknek.

– A szegedi csillagvizsgálóban ez a legkisebb távcsövünk, a napvizsgálathoz hoztuk el. Mert a Nap megfigyeléséhez nem kell nagy nagyítás, csak egy speciális szűrű szükséges. Így ennek például csupán 2 centiméter a lencséje, az esti távcsövezéshez használt teleszkópon viszont már 15 centis lencse van, hiszen a Hold és a csillagok megfigyeléséhez fontos, hogy meglegyen a megfelelő nagyítás – ismertette a kutató csillagász, aki a teleszkópok mellett számtalan érdekességet is megosztott a hallgatóságával.

– A csillagászat azon alaptudományok közé tartozik, melynek a haszna évszázados, évezredes távlatokban csapódik le. Ezért mi az előadásainkon inkább azokat a látványosságokat mutatjuk be, amelyeket egy amatőr csillagász is meg tud figyelni – avatott be minket a szakember. 

 

Ilyen látványosság például az aktivizálódó Nap.

– A Napnak van egy aktivizálódó időszaka, ami most felfutó fázisban van. Ilyenkor egyre több napfoltot, Napból kitörő lángcsóvát, anyagkidobódásokat lehet megfigyelni. Ezeknek pedig közvetlen hatása van a mindennapi életünkre, például egy anyagkidobódás, robbanás a Nap felszínén közvetett módon károsíthat elektronikai eszközöket, műholdakat, de hatással lehet a nemzetközi űrállomásra is – sorolta a csillagász, aki szerint, ha csillagászatról beszélünk, akkor megkerülhetetlen az utóbbi időszak szenzációja, a James Webb űrtávcső.

– A valaha épített legjobb űrteleszkópot a NASA decemberben bocsátotta fel, és a közelmúltban kezdte el ténylegesen a tudományos misszióját. Ez az emberiség legdrágább, legérzékenyebb csillagászati műszere, több mint 10 milliárd dollárt költöttek eddig rá. A csillagászok szerint megreformálhatja a korai univerzumról, az első galaxisok kialakulásáról alkotott elméleteket – hangsúlyozta dr. Barna Barnabás.

Dr. Barna Barnabás a fekete lyukakról, az űrkonfliktusokról is mesélt a csabaiaknak

Az előadáson szó volt még a legnagyobb ismert üstökösről, a C/2014 UN271, azaz a Bernardinelli-Bernstein objektumról, amely a Naprendszer külső régiójából, az Oort-felhőből származik, és a legújabb mérések alapján ez az égitest nagyjából 137 kilométer átmérőjű. – A csillagászat másik központi kérdése, a mostanra kiéleződő űrverseny: mikor és ki juthat el először a Marsra. De az űrbeli konfliktusok is megkerülhetetlen téma mostanában, különösen úgy, hogy Oroszország nemrég kijelentette abbeli szándékát, hogy ki akar szállni a nemzetközi űrállomás közös projektjéből – osztotta meg velünk a csillagász. 

Felmérték a jelenlévők tudását

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, idén és tavaly is nagy érdeklődés övezte az „Egy hét a csillagok alatt” programsorozatot.

– Ennek nemcsak a rejtélyes égbolt az oka, hanem, hogy rengeteg érdekességet is hallhattak azok, akik eljöttek hozzánk. Mert a meghívott csillagászunk nemcsak tudományos tényekkel ismertette meg az érdeklődőket, hanem számos olyan érdekes történeteket, eseményeket idézett fel, melyek reméljük, arra késztetik majd a résztvevőket, hogy visszatérjenek hozzánk, és örömmel válogassanak a csillagokkal foglalkozó könyveink közül – fogalmazott a csillagvizsgáló eseményen az intézmény igazgatója. Aki egyúttal elárulta, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársai kvízzel is készültek ezen az estén, hogy felderítsék, mire emlékeznek a jelenlévők az előadáson elhangzottakból, vagy milyen előismereteik vannak a felettünk elterülő égboltról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában