Emléknap

2022.08.02. 17:46

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Békésen – Galériával

A Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést kedden Békésen. Az eseményen fejet hajtottak a második világháború alatt elhurcolt és meggyilkolt cigány emberek emléke előtt.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Az eseménysorozat a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió békési rendezvénytermében kezdődött, ahol Durkó Albert misszióvezető köszöntötte a megjelenteket, majd emlékező beszédet mondott Ficz Emma, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság osztályvezetője. Ezt követően Zima András, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója tartott megemlékezést. 

A délutáni órákban az I. és II. világháborús emlékműnél folytatódott a program, ahol Surman László író-költő a saját versét mondta el. Ezt követően Szabó Gábor, a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet.

– Soha többé holokauszt, soha többé kirekesztés – fogalmazott, majd hozzátette, a roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. 

– A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékezünk meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-ának éjjelén az auschwitz-birkenaui haláltáborban néhány óra alatt több mint háromezer cigány embert végeztek ki. Fejet hajtva emlékezünk a vészkorszakban ipari módszerekkel, kegyetlen kínzásokkal meggyilkolt cigány emberekre. Emlékezzünk, és tekintsünk előre, ne csak mondjuk, hogy „Soha többet!”, hanem dolgozzunk is érte – nyomatékosította. 

Mucsi András békési önkormányzati képviselő megemlékezésében elmondta, kedden olyan eseményen lehetettek jelen, amelyen arra is emlékeztek, hogy a bőrszínük miatt üldöztek és gyilkoltak meg embereket. 

– Ezeket az embereket a magyar állami hatóság összegyűjtötte, és átadta egy idegen állam fegyveres testületének, majd a sorsukra hagyta őket, a saját polgárait – folytatta a gondolatot. Kitért arra, hogy a délelőtti előadások is rávilágítottak, hogy egyedi sorsokon keresztül kell megközelíteni és bemutatni az akkor történt szörnyű tragédiát, azt, hogy embereknek kellett a származásuk miatt meghalniuk. Hangsúlyozta, a roma holokauszt egy olyan súlyú történelmi és társadalmi esemény, amelyről beszélni kell, abból a jelennek tanulnia kell.

– A megemlékezések legfőbb üzenete, hogy kibeszéljük és megpróbáljuk feldolgozni a szörnyűségeket. Ha nem emlékezünk, és nem emlékeztetünk, akkor újra megtörténhetnek ezek a tragédiák – hangsúlyozta Mucsi András.

Az ünnepség végén áldást kérő imát mondott Durkó Albert, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit, és gyertyát gyújtottak az áldozatok tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában