Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió

2022.08.24. 19:42

A békési misszió ajándékként tekint arra, hogy segíthet az ukrajnai menekülteknek

A háború kitörésének napja óta segíti az ukrajnai területekről hazánkba érkező cigány menekülteket a békési székhelyű Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió (MPE OCM). A szervezet nemcsak a harcok elől nálunk menedéket kereső emberek élelmezését, ellátását és lakhatását biztosítja, hanem holisztikus módon gondolkodva, a lelki szükségleteikre, illetve a felzárkóztatásukra is kiemelt figyelmet fordít. Ebben a nagyon fontos munkában, egy pályázati programban együttműködnek a Samaritan's Purse evangéliumi keresztény humanitárius nemzetközi segélyszervezettel is.

G. P.

Missziónk nagyon régen ápol kapcsolatokat ukrajnai gyülekezetekkel. Már a háború kitörésekor is kerestek, hogy segítséget kérjenek tőlünk. A harcok első napján egy család érkezett hozzánk, nekik a lakhatáshoz volt szükségük támogatásra. Természetesen azonnal léptünk, és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közösségi házunkban biztosítottunk szállást számukra – nyilatkozta lapunknak Durkó Albert, az MPE OCM misszióvezetője.

Durkó Albert látva az egyre súlyosbodó helyzetet, az egyre nagyobb számú menekültet, azonnal elrendelte, hogy az összes közösségi házukat alakítsák át szálláshellyé, és az intézményekben fogadják őket.

– Ezt teljesen önerőből tettük, hiszen a különböző segélyprogramok megtervezése és megfogalmazása akkor kezdődött el – tette hozzá. – A harcok kezdete óta több mint hétszáz ukrajnai, elsősorban kárpátaljai cigány embernek segített már a misszió. Egy részük azóta visszatért eredeti lakóhelyére, mások továbbmentek nyugat-európai országokba, de sokan maradtak is. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió jelenleg tizenegy telephelyen 110 menekültről gondoskodik.

– Mindehhez nagyon sokat hozzátettek, illetve hozzátesznek a helyi gyülekezetek, komoly szegénységben élő cigány emberek, cigánytelepek lakói. Bár nekik sincs magas jövedelmük, a kevésből is támogatják a háború borzalmai elől menedéket keresőket – fogalmazott Durkó Albert.

A misszióvezető a kezdetekről úgy fogalmazott, hogy a menekülteket ajándékként is kapták.

– Ők szinte elképzelhetetlen mélyszegénységből érkeztek hozzánk, sokkal rosszabb körülmények között élnek, mint a magyarországi cigányok. Így másként láthatjuk saját sorsunkat, még inkább hálásak lehetünk azért, amink van – folytatta a gondolatot. – Ajándékba kaptuk őket azért is, mert segíthetjük a fejlődésüket. Mind a felnőttek, mind a gyerekek 95 százaléka írástudatlan, így ezen a területen is segítjük a fejlődésüket. A kezdetektől kijárnak hozzájuk pedagógusok, akik írni-olvasni tanítják őket, így ennek köszönhetően a legtöbben már meg tudnak fogalmazni egy-egy mondatot. Ez nem tűnhet túl soknak, de az érintettek életében óriási előrelépés. Pszichológusok, más fejlesztő szakemberek ugyancsak dolgoznak a felzárkóztatásuk érdekében. Mindennap tartanak foglalkozásokat azért, hogy ha itt maradnak, akkor könnyebben beilleszkedjenek, ha pedig visszamennek Ukrajnába, akkor többek legyenek, és ott húzóerővé váljanak.

 

Hamarosan elkezdik a nevelési évet az óvodások

Durkó Albert kitért arra, hogy valamennyi óvodáskorú gyermeket elhelyezték különböző intézményekbe, mindannyian elkezdhetik az óvodát a szeptemberben kezdődő nevelési évben. Hozzátette ugyanakkor, hogy az iskola nehezebb ügy, hiszen azoknak a gyerekeknek bonyolultabb a helyzetük, akik tizenévesen nem tudnak írni-olvasni.

– Mindenképpen igyekszünk számukra is megtalálni a megoldást, és az iskolarendszer felé terelni ezeket a fiatalokat, hiszen nagy szükségük van rá – hangsúlyozta.  

Mindebben az MPE OCM együttműködik a Samaritan's Purse nemzetközi segélyszervezettel, amelynek pályázata is segít abban, hogy a tanárokat, pszichológusokat, fejlesztő pedagógusokat, kríziskezelőket foglalkoztathassák, illetve a menekültek napi ellátását is segíti a támogatás.  

A misszióvezető kiemelte, hálásak minden segítségért, amit ehhez a feladathoz kapnak, nagyon sokan melléjük álltak, magánszemélyek, vállalatok és cégek egyaránt támogatták, támogatják az említett célok megvalósítását. Mivel a háború messze nem ért véget, így komoly szükség is van, illetve lesz a segítségre.

 

Az unikális jelleg megragadta a nemzetközi szervezetet

Filó Vivien, az MPE OCM nemzetközi referense elmondta, a Samaritan's Purse megalakítása Franklin Graham nevéhez fűződik, amely 1970 óta segíti nemre, korra, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül a rászorulókat, és hirdeti az evangélium üzeneteit. A szakember kiemelte, ezt a tevékenységet szoros partnerségben végzik más szervezetekkel, így jött létre az együttműködés az MPE OCM-mel is.

– A kapcsolatfelvétel március végén, körülbelül egy hónappal a háború kitörését követően történt meg – szólt a részletekről Filó Vivien, aki megerősítette, hogy már az első menekültek megérkezésekor egyértelművé vált, hogy nem elegendő csupán az élelmet, lakhatást, ruházatot, higiénés szükségleteket biztosítani, hanem többre van szükség. Ezért alakítottak ki egy Magyarországon akkor egyedülálló holisztikus segélyprogramot, ami a szellemi és lelki téren is segíti a menekülteket. Éppen ez az unikális jelleg ragadta meg a Samaritan's Purse tagjait is.

– Ezt a tevékenységet nagyon komoly csapatmunkában végzik az MPE OCM berkein belül, minden egységnek, minden szakterületnek megvan a maga felelőse – hangsúlyozta a nemzetközi referens, aki kérdésünkre elmondta, az együttműködést egy összetett előkészítő munka előzte meg. A világszervezet munkájában pedig nagyon lényeges szempontnak számított, hogy megbízható partnerrel működjenek együtt. Az első személyes találkozások májusban történtek, majd elkezdődött a közös projekt. A modell jól működik, így alapja lehet egy további együttműködésnek is. A Samaritan's Purse egyetlen magyarországi partnere ebben a munkában jelenleg az MPE OCM.

 

Mindent megtesznek a menekültek sorsának javításáért

Surman László missziós igazgató, az MPE OCM berkein belül a menekültek elhelyezését koordináló szakember elmondta, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Békés, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 110 menekültről gondoskodnak. Megyénkben Békésen két helyen, illetve Kevermesen egy helyen biztosítanak szállást számukra.

– Mindenütt a gyülekezetek is foglalkoznak a családokkal, a tragikus élmények feldolgozásában pedig külön szakember segít nekik – tette hozzá. Mint mondta, ahogy Durkó Albert is említette, szociálpedagógusok, terapeuták, pedagógusok, fejlesztő pedagógusok egyaránt hozzájárulnak a gyerekek és a felnőttek mindennapjaihoz. Surman László kitért arra, hogy sokan már dolgoznak is a menekültek közül, jó néhányuk számára TB-kártyát és egyéb okmányokat intéztek, illetve létfenntartási támogatást is kapnak, ami felnőttek esetében 22 ezer, gyermekek esetében 11 ezer forintot jelent.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legjobban alakuljon a sorsuk – hangsúlyozta a missziós igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában