Galériával

2022.07.21. 20:30

Szebbé teszik a város egyes részeit a táborozók Gyulán

Már hatvan padot és egy játszóteret festettek le Gyula paradicsomi lakótelepi részén a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége országos táborának résztvevői a napokban.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Pinczésné Kiss Klára táborvezető hírportálunknak elmondta, szövetségük 1991 óta hirdeti meg ifjúsági pályázatát. A kiírásra 8 és 18 év közötti fiatalok pályázhatnak képzőművészeti vagy írásbeli alkotásokkal, amelyekben saját lakóhelyük értékeit mutathatják be, illetve azt fogalmazzák meg, hogy milyennek szeretnék azt látni. Az ünnepélyes díjkiosztót minden évben a budai várban rendezik, és a legügyesebb diákok a jutalom mellett a szervezet országos táborában is részt vehetnek. Ez utóbbi keretében bemutatják, hogy a fiatalok is tudnak tenni környezetükért, hogy mennyivel kulturáltabbá tehetik, ha odafigyelnek és vigyáznak rá. 

A tábor napirendje évtizedek óta hasonló. A reggeli után egy-egy adott városrészt tesznek szebbé, a szombatig tartó programban Gyula paradicsomi városrészén szerdára már lefestettek hatvan padot, csütörtökön pedig a Rulikowski utcában egy játszótéren folytatták a munkát, majd pénteken, egy másik játszótérre mennek. Délutánonként a város és környéke kulturális és épített értékeit ismerik meg, jártak már az Almásy-kastélyban, a várban, a Ladics-házban, a Kohán Képtárban, illetve a szabadkígyósi kastélyban és Békéscsabán. 

Pinczésné Kiss Klára kiemelte, sok gyermek visszatérőnek számít, és olyanra is akad példa, aki már a kisebb testvérével érkezett. Gyulára eljött egy olyan hölgy, aki a '90-es évek elején részt vett a táborban, a fürdővárosba pedig már gyermekei is eljöttek.

Összesen húsz diák és kísérőik utaztak ezekre a napokra, Gyulára, várpalotai, tapolcai, budapesti, szécsényi, ságújfalui, törökszentmiklósi, tardi, mezőkövesdi és betleni (Erdély) diákok egyaránt bekapcsolódtak a programba.

Mint megtudtuk, mintegy három évtizedes története során a tábort már harmadszor tartják meg Gyulán, köszönhetően a szövetség Béres Istvánnal, a város főépítészével ápolt kiváló kapcsolatának és  a szakember segítőkészségének. 

Az akkori diákok 2006-ban az Almásy-kastély parkrendezésével foglalkoztak, 2016-ban pedig a Honvéd lakótelepen szintén padokat festettek le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában