Korszerűsítés

2022.07.28. 13:10

Bő kétmilliárd forintból újultak meg a kormányhivatal épületei Békésben

Huszonöt helyszínen korszerűsítették a Békés Megyei Kormányhivatal épületeit egy úgynevezett KEHOP-os projekt keretében csaknem 2,3 milliárd forintból – ismertették a csütörtökön Békéscsabán, a kormányhivatalban tartott rendezvényen.

Licska Balázs

A beruházás részleteit és jelentőségét dr. Rákóczi Attila és Bornné dr. Stefkovics Valéria ismertette /Fotók: Bencsik Ádám/

Dr. Rákóczi Attila főigazgató hangsúlyozta, a Békés Megyei Kormányhivatal folyamatosan keresi annak a lehetőségeit, hogy a szolgáltatásaik színvonalát emelhessék. A csaknem 2,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően energetikai szempontból fenntarthatóbbá váltak a kormányhivatal épületei 25 helyszínen: Békéscsabán tíz, valamint Békésen, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon és Szeghalmon további tizenöt épületnél. 

A fejlesztés kapcsán köszönetet mondott az együttműködésért az érintett önkormányzatoknak, valamint a munkálatok ideje alatt tanúsított türelemért a kormányhivatal munkatársainak és ügyfeleinek, akiknek a beruházással komfortosabb körülményeket teremtettek.

A projekt 2016 tavaszán indult és most ér véget hivatalosan – ismertette Bornné dr. Stefkovics Valéria, a kormányhivatal osztályvezetője. Hozzátette, a 25 helyszínen az volt a cél, hogy az épületek földgáz- és villamosenergia-fogyasztását csökkenthessék. Az elkészült munkálatoknak köszönhetően a kimutatások szerint tudták is teljesíteni ezt az elvárást.

Beszélt arról, hogy a végösszegként megítélt 2 milliárd 269 millió forint mellett a kormányhivatal kapott csaknem 500 millió forintnyi hazai támogatást is, valamint működési költségekből ugyancsak zajlottak munkálatok Így egy összességében mintegy 3 milliárd forintos fejlesztési csomagot valósítottak meg, több épületet nemcsak kívülről, hanem belülről is korszerűsítettek.

Sorolta a számokat, miszerint 18 ezer négyzetméternyi homlokzati hőszigetelést, 11 ezer négyzetméternyi födémszigetelést, 2950 négyzetméternyi vízszigetelést tartalmazott a beruházás a 25 épületnél. Több mint 1800 régi nyílászárót cseréltek modernre, a fűtési rendszerek korszerűsítése során 29 kazánt szereltek be, öt helyszínen épült ki hőszivattyús rendszer. 

Napelemes rendszereket szintén telepítettek, 1585 panel került fel a tetőkre – ez 3300 négyzetméternyi felületnek felel meg –, ezek összteljesítménye eléri a 410 kW-ot.

Békéscsabán az Árpád sor 2/6., a Szerdahelyi út 2. és 2/5., a Luther utca 3., a Hunyadi tér 1. és 4., a Szent István tér 18., a Szarvasi út 107., a Szabolcs utca 34., valamint a Munkácsy utca 4. szám alatti épületeket korszerűsítették energetikai szempontból. Emellett Gyulán és Szeghalmon három-három; Gyomaendrődön, Mezőkovácsházán, Orosházán és Sarkadon két-két; Békésen egy épületet újítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában