Kiszáradás

2022.07.25. 18:58

Drámaian fogyatkozik a folyók vízkészlete Békésben

A hosszan tartó aszályos, csapadéktalan időjárás rendkívüli hidrológiai állapot okozott a Körös-vidéken is. Mint a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) tájékoztatásából megtudtuk, folyóink, holtágaink, tavaink, csatornáink vízkészlete egyes területeken soha nem látott módon megcsappant, illetve fogyatkozik, miközben a vízkészletek pótlására, frissítésére, egyes vízterületek, illetve vízszakaszok esetében korlátozott módon vagy egyáltalán nincs lehetőség.

Papp Gábor [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

A fogyó vízkészletek és a fokozott algaképződés ellenére egyelőre sehol sem alakult ki az ökoszisztémát súlyosan degradáló havária helyzet, jelentős mértékű halpusztulás sehol sem tapasztalható, vizeink többségében az oldott oxigén szintje továbbra is megfelelő – emelte ki lapunknak adott tájékoztatásában a KHESZ. A kedvezőtlen hidrológiai viszonyok melletti, egyelőre „nem vészhelyzeti” állapotok megmaradása azonban nem garantált, ezért a szövetség fokozott figyelemmel kíséri vizeinek állapotát, és felkészült az esetlegesen bekövetkezendő kárelhárítási és kármentesítési feladatokra.

Mindez „vis maior” helyzetben az egyes területeket érintő horgászati korlátozással vagy akár teljes tilalom bevezetésével is járhat. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőreik tájékoztatása alapján egy körképet is összeállított néhány vízterület hidrológiai állapotáról. A Szeghalmi fő- és övcsatornák részt vesznek az öntözésben, nincs vízhiány, áramlanak, állapotuk a megszokott. 

A békésszentandrási duzzasztónál aggasztó képet mutat a vízszint. Volt, aki átgyalogolt a Hármas-Körösön. Fotó: Fazekas Tamás Zoltán

Füzesgyarmatnál az Alsó-Ó-Berettyó-csatorna vízszintje 20 centiméterrel alacsonyabb, színe szép, állapota kielégítő. A Hortobágy-Berettyónak Bucsánál vízhozama van, színe enyhén barna, 30-50 centiméter víz „hiányzik” róla. A Karcag I-es csatorna barna színű, nincs vízhiány. A Villogó-főcsatorna a szokásos lassú folyás jellemző, enyhén barnás, a halat fogják rajta, 50-60 centiméteres a vízhiány. A Kakat-főcsatorna folyik, barnás színű, 10-20 centi hiányzik róla.

A Fekete-Körösön is harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültség van. Forrás: Bencsik Ádám

A Sebes-Körös Körösladánynál szép türkizes, a hal eszik rajta, folyik, körülbelül 40 centiméter víz hiányzik róla. A Hármas-Körösön a felsővíz pang és álló, erősen algásodik, vízkészlet kicsivel a nyári alatt van. Az alsóvíz egyes helyeken rekordalacsony vízállású, és erősen algásodik. A Holt Sebes-Körös az Okány-Vésztő közti zsilip fölött zöldesbarna, lassan folyik, fogják a halat. 

Körülbelül 20 centiméter víz hiányzik, de biztosítja a vízszintet, alatta zöld, kis mértékű halpusztulást észleltek, ami 10-15 példányt jelent. A gyomai holtágakon változók az állapotok, egyes vízterületeken fokozott az algaburjánzás, 10-40 centiméteres vízkészlethiány jellemző. Az Öcsödi-holtág erőteljes az algaburjánzás, kedvezőtlen ökológiai állapot, 50 centiméteres vízszintcsökkenés jellemző.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vasárnap adott arról tájékoztatást, hogy a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásánál új legkisebb vízszintet jegyeztek fel.  A különleges jelenségről nagyon sokan számoltak be a Facebookon és egyéb közösségi oldalakon, volt, aki megrendülve számolt be arról, hogy "átgyalogolt" a Hármas-Körösön. 

Óvnák a vízminőséget a folyókon

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság múlt szerdán 6 órától harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Fehér- és Fekete-Körösön, valamint a Kettős-Körös Békési duzzasztó feletti szakaszán, mert a Fehér-Körös több részén, a vízfelszínen, helyenként változó kiterjedésű, hártyaszerű algás bevonat figyelhető meg. A vízminőségi probléma továbbterjedésének megakadályozására a gyulavári híd alatti vízminőségi kárelhárítási helyen, valamint a Kisdelta árvízi szükségtározó megnyitási helyének közelében úszó merülőfalat telepítettek.

Szintén tájékoztattak arról, hogy a hidrometeorológiai helyzet javulásáig a Békési Duzzasztó felvízi bögéjéből, a Fekete-, Fehér-, Kettős-Körös Békési Duzzasztó felett rendkívüli öntözési célú mezőgazdasági vízfelhasználásra vonatkozóan vagyonkezelői hozzájárulást az igazgatóság nem ad ki, rendkívüli vízszolgáltatási szerződést nem köt. Ebben az Élővíz-csatorna, a Kettős-Körös szórvány és a Malomfok─Inándi öntözőrendszerek érintettek. A vízkészletek megóvása érdekében határozatlan ideig nem üzemel a Hármas-Körösön található hajózsilip a Békésszentandrási duzzasztóműnél.

Kapcsolódó cikkünk: Drámaian csökken a vízszint a békésszentandrási duzzasztónál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában