Galériával

2022.06.08. 19:02

Megemlékezést tartottak Békéscsabán

A Kemény Gitárklub és Vesztergám Miklós tárogatóművész zenélt, Tomanek Gábor színművész pedig felolvasta dr. Bagdi László: Trianoni ballada című költeményét – többek között így emlékezett a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör az evangélikus nagytemplom mögötti Öreg háznál szerdán arra, hogy 102 éve írták alá a trianoni békediktátumot.

L. B.

/Fotó: Für Henrik/

A kör alelnöke, dr. Bagdi László előadásában többször kiemelte: a múlt a mába ér. Elmondta: a 19. század végére kialakultak a határok Európában, és bár előtte 40-50 éve voltak háborúk, amelyek lezárásaként a vesztes országot sarcra kötelezték, olyan ritkán fordult elő, hogy a határait nagyon megváltoztatták és kifosztották volna.

Beszélt arról: az első világháború idején többször is lehetett volna békét kötni, erre nem voltak hajlandók az olaszok, a franciák és az angolok. Szólt arról, milyen egyezmények születtek és azokat miként rúgták föl; hogy hiba volt a hazatérő magyar katonákat nem fegyverben tartani és nem kérni a Balkánról visszavonuló németek segítségét. Így muszáj volt aláírni a trianoni békediktátumot, és „öngyilkosnak kellett lenni ahhoz, hogy életben maradhasson az ország.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában