Galériával

2022.06.24. 17:28

Közelebb hozták Japánt Gyulához

Sokrétű, számos érdekes programot tartogató japán napot rendeztek pénteken délután, a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. Az eseményen részt vett Otaka Masato Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Papp Gábor

Otaka Masato, Onodera Gabriella tolmács és dr. Görgényi Ernő a rendezvénynek helyet adó művelődési központban.

Fotó: Für Henrik

2014, 2015 és 2018 után idén már negyedik alkalommal rendeztek városunkban japán napot, ami mindannyiunk számára kitűnő lehetőséget teremtett arra, hogy még jobban megismerjük e távoli ország csodálatos kultúráját – emelte ki köszöntőjében dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, a városban több olyan civil szervezet működik, amely a japán kultúra valamelyik értékét népszerűsíti. Példaként említette a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesületet, amely kiemelt szakmai partnerként segítette a pénteki rendezvényt szervező Keleti Kapcsolatokért Alapítványt. Emellett Gyula sportéletében több aikido és karate stílusban oktató harcművészeti klub vesz részt. 

Magyar viszonylatban egészen különleges a Gyulai Japánkert Barátok Köre Egyesület, amely az önkormányzattal együttműködve a vidéki Magyarországon exkluzív attrakcióként japánkertet létesített a könyvtár oldalán. A japánkert átadásával a városban sikerült közkinccsé tenni a japán kultúrát, és ugyanezt a célt szolgálta a pénteki program is.

A nap keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek az ország kultúrájába, meghallgathatták prof. dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnökének előadását, japán táncbemutató és harcművészeti bemutató is színesítette a rendezvényt. A látogatók megnézhettek japán papírmaketteket, és sokat megtudhattak a kalligráfia és az origami művészetéről is.

Otaka Masato, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elmondta, a Hankó Ferenc és Fodor György által alapított MAPON ezt megelőzően már három alkalommal rendezett japán napot Gyulán. 

Kitért arra, hogy a pénteki eseményen nagyon sokféle programmal találkozhattak az érdeklődők, szólt a kardvívásról, a Kiyo-kito taiko dobzenekar műsoráról, egy japán táncművésznő fellépéséről, a harcművészeti és kardkészítési bemutatókról.

Mint mondta, lenyűgözi, hogy Magyarországon milyen sokan szeretik és ismerik Japán kultúráját. Megemlítette, hogy pénteken második alkalommal járt Gyulán, tavaly ugyanis részese lehetett egy új, csodálatos japánkert megnyitásának. 

Kifejtette, Japán több mint 150 éve ápol diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, és reméli, hogy az ilyen találkozók tovább mélyítik a két ország közötti kölcsönös megértést, és tovább fejlesztik a két ország közötti baráti kapcsolatokat.

Prof. dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke elmondta, Gyula egy olyan dél-alföldi város, ahol az emberek elkötelezettek a japán kultúra mellett. Az elnök Japán és Gyula barátságát a következő szavakkal jellemezte magyar és japán nyelven: „Távolról nézünk titeket, Barátaink, de szívünk közel.”

Tánc, ének, zene, dob

Alt Norbert alpolgármester, a Keleti Kapcsolatokért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a Japán Nap nem új keletű kezdeményezés a városban, több alkalommal is tartottak már hasonló programot. A pénteki rendezvényen pedig japán származású előadók is felléptek. A gasztrokultúra szintén fontos szerepet kapott az eseményen, ami mellett a helyi termékek ugyancsak bemutatkoztak.

Kitért arra, hogy a MAPON nélkül nem jöhetett volna létre a nap, az egyesület állította össze, bonyolította le az eseményt. Hozzátette, az idei az első olyan turisztikai szezon, amikor az érdeklődők a gyulai könyvtár udvarában megtekinthetik a különleges Japánkertet. Kiemelte egy olyan világ tárult fel pénteken is, amelynek van közönsége, amely iránt sokan érdeklődnek, sokan fogékonyok rá.

A programban kardvívás, japán tánc, zene, ének, a Kiyo-kito taiko dobzenekar, harcművészet, karate, aikidó bemutató, Kovács András kardkovács mester kiállítása, japán hadihajó, illetve makettkiállítás is helyet kapott. Utóbbiakat Nemes András Bence készített.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában