Békés megye

2022.06.14. 02:00

Ismét benépesülnek a szabadstrandok

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés megyei engedélyezett szabadstrand vize. Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a gyomaendrődi Pájer Kempingben, a gyomai szabadstrandon, a békés-dánfoki, a doboz-szanazugi és a gyula-városerdei engedélyezett természetes fürdőhelyen is.

Papp Gábor–Vásári Erzsébet

20220613 Békés Fürdőzés a Dánfoki strandon fotó fotó Bencsik Ádám Békés Megyei HírlapHegyesi Szilárd elmondta, az elmúlt hetekben már sokan strandoltak Dánfokon /Fotók: Bencsik Ádám/

A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei az idény megkezdése előtt minden szabadstrand vizét bevizsgáltatták a megyében. A szakemberek a fürdőzők egészségének védelme érdekében a természetes fürdőhelyek vízminőségét, valamint a közegészségügyi követelmények betartását egyaránt folyamatosan ellenőrzik a szezonban. A kijelölt szabadstrandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is. Az üzemeltető a nyár folyamán havonta egyszer vizsgáltatja a megbízott, akkreditált laboratóriummal a vizet. A mintákban a szennyezésre utaló baktériumok jelenlétét vizsgálják a laboratóriumok, és az eredményről minden esetben a népegészségügyi hatóságot is kötelesek tájékoztatni. 

Hétfőn már sokan fürdőztek a dánfoki szabadstrandon, a létszám a kánikula miatt várhatóan tovább emelkedik majd

– A viszonylag korán beköszöntött jó idővel párhuzamosan már az elmúlt hetekben is sokan strandoltak Dánfokon – tájékoztatta hírportálunkat Hegyesi Szilárd. A Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, már több csoport, több osztály is érkezett hozzájuk kirándulásra a mögöttünk hagyott időszakban, amelynek tagjai szívesen kapcsolódtak ki az egyébként több száz méteres homokos parttal határolt strandon. 

– Természetesen előzetesen rendeztük a területet, beállítottuk a vízszintet, folyamatosak a vízmintavételek, igyekszünk az elvárásoknak a lehető legjobban megfelelni – tette hozzá Hegyesi Szilárd. Az ügyvezető kitért arra, hogy a lakosság részéről is van már érdeklődés, helyiek és a más településen élő vendégek egyaránt felkeresték, felkeresik a létesítményt, és várhatóan a vakáció beköszöntével még többen lesznek majd. Kitért arra, hogy hat saját rendezvényt is szerveznek majd Hello­ Summer! elnevezéssel, hiszen napjainkban már a látogatók is igénylik, hogy programokon vehessenek részt a kikapcsolódásuk alatt. 

Forrás: Bencsik_Adam

Emellett várhatóan a jövő héten beüzemelik a strand további attrakcióit, így a sokak kedvencének számító csúszdát, a légvárat, illetve a vízi akadálypályát, majd a kézi tekerésű kishajókat is. Kiemelte, a szabadstrand egyik nagy előnye, hogy védett környezetben fekszik, ugyanakkor nagyon közel helyezkedik el a békési kishajókikötőhöz, így a túrázók is eltölthetnek ott rövidebb-hosszabb időt. 

Pájer Sándortól, a Pájer Kemping és Strand tulajdonosától megtudtuk, a gyomaendrődi Körös-holtág-parti strandokon az eddig megszokott és kedvelt lehetőségekkel várják a fürdőzni vágyókat. Hozzátette, a gyomai szabadstrand idén is csak fürdőzést biztosít, a kemping viszont teljes körű szolgáltatással működik. Területén vannak többek között játékok, csúszdák, trambulin, röplabdapálya, homokos focipálya és büfé is. Megtudtuk, a lakosság részéről eddig elenyésző volt az érdeklődés a fenti strandok iránt, azok látogatottsága inkább az iskolai szünidő kezdetével ugrik meg. A víz hőmérséklete alkalmas már a fürdőzésre, de még nem elég meleg, viszont a következő napok időjárás-előrejelzését tekintve a kicsengetésre már jóval kellemesebb lesz. 

Kizárólag kijelölt helyeken!

Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a népegészségügyi hatóság által elkészített fürdővízprofil tartalmazza, amely részletes információkkal szolgál az adott fürdőhely vízminőségéről. Fontos tudni, hogy Békés megyében nincsenek fürdésre kijelölt, engedélyezett tavak. A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak. A közegész­ségügyi veszélyeken túlmenően – alapvetően a balesetveszély miatt – tilos a fürdőzés például egyebek mellett a bányatavakban, kompátkelők közelében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában