Vándortárlat

2022.05.22. 07:19

Magyar cigány hősökről nyílt utcai kiállítás Békéscsabán

Együtt, szabadon – magyar cigány hősök címmel érkezett vándorkiállítás Békéscsabára, az utcai tárlat a Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratánál tekinthető meg május 26-áig. A szombati, hivatalos megnyitón fellépett a Lakatos Mónika vezette folktrió.

N. Sz.

A Lakatos Mónika vezette folktrió is fellépett a megnyitón /Fotó: Bencsik Ádám/

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta, nem csak a történelmi tények miatt fontos az utcai kiállítás. Elmondta, a kultúrától a közéletig, az oktatástól a gazdaságig megkerülhetetlen szereplői a békéscsabai életnek a romák. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat sokakkal együttműködik, köztük a kulturális központtal és a Meseházzal is. Hozzátette, a tárlaton ismerős és eddig ismeretlen arcok, hősök jelennek meg, akik nagy teljesítményeket tettek le az asztalra 56-tól a rendszerváltáson keresztül napjainkig.

Kovács Erzsébet, a békéscsabai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke örömét fejezte ki azért, hogy Békéscsabára is eljutott a vándorkiállítás, hogy a fiatalok megismerhetik a cigány hősöket, értelmiségieket. 

Emlékeztetett, az 1956-os forradalom idején a cigányok is vérüket adták a magyar hazáért, a szabadságért. Fontosnak nevezte, hogy a többségi társadalom fogadja el őket és értékeiket, hogy tiszteljék egymást és éljenek békességben egymás mellett.

Joka Daróczi János szociálpolitikus, dokumentumfilmes kiemelte, soha nem született olyan kiállítás eddig, amely a roma hősöket, a példaképeket mutatta volna meg. 

Beszélt arról, hogy több száz éve élnek együtt a magyarok és a cigányok jóban-rosszban, ám a mai napig várják a romák, hogy ismerjék meg a valódi arcukat, hogy fogadják el őket, hogy kapják meg a nekik járó helyeket. Hangsúlyozta: a cigányok mindig is a magyarok szövetségesei voltak, 1848/49-ben és 56-ban is.

A Terror Háza Múzeum történésze, László Bernadett úgy fogalmazott: két feladat van az életben; túlélni a megpróbáltatásokat és továbbadni az életet. Ez csak olyan közösségeknek sikerülhet, amelyek valóban együvé tartoznak, rendelkeznek például közös múlttal. Hangsúlyozta: a magyarok és a cigányok sorsa közös, együtt harcoltak 1848/49-ben, a két világháborúban, 1956-ban, amikor a pesti srácok között sok cigány lány és fiú volt. Elmondta: az Együtt, szabadon – magyar cigány hősök című kiállítás szereplői erős árnyékból léptek ki a fényre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában