Békés megye - Galériával

2022.05.02. 13:56

Hétfőn a magyarral elkezdődtek az érettségik

Nagyjából 2600 Békés megyei végzős számára kezdődtek meg az érettségik. Hétfőn magyarból vizsgáztak a diákok: a második részben egy Szabó Magda-novellát elemezhettek vagy egy Janus Pannonius- és egy Juhász Gyula-verset hasonlíthattak össze. Kedden matematikából, szerdán történelemből adnak számot tudásukról. Három békéscsabai középiskola igazgatója osztotta meg a tapasztalatokat: a diákok izgalommal telve mentek be a termekbe, és felszabadultan jöttek ki.

Licska Balázs-Papp Gábor

Sok tollat, vizet, ropogtatni valót is vittek magukkal a végzős szent-györgyisek a hétfői érettségire /Fotók: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A korábbiaktól eltérően – megtartva azt a szokást, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be az elmúlt két évben – nem 8, hanem 9 órakor kezdődtek hétfőn magyarból az érettségi vizsgák. A pandémia azonban más korlátozást mostanra nem hozott, nem volt kötelező sem a maszkhasználat, sem a kézfertőtlenítés, ugyanakkor biztosították ezek lehetőségét a fiataloknak és a felügyelőknek egyaránt, illetve a termeket is alaposan kitakarították előzetesen.

– Száznegyvenketten ballagtak el az intézményből, azaz ennyien is tesznek érettségit – mondta Tálas Csaba, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatója. 

Hozzátette, voltak olyan diákok, akik nagy vagányként humorizálva ültek be a padokba, a többség azonban, ha nem is szorongva, de azért izgulva várta a feladatsort. Úgy véli, ez a magyarra egyébként is jellemző, ám, miután átesnek a tűzkeresztségen, a matematikára és a történelemre, illetve a későbbi vizsgákra nyugodtabban érkeznek a fiatalok.

– Voltak, akik nem sokkal 12 óra után végeztek is. Ők bizonyára rögtön tudták, hogy mit szeretnének írni, hamar összeszedték és papírra is vetették a gondolataikat. A diákok fele azonban kihasználta a rendelkezésre álló teljes időt – folytatta Tálas Csaba. Az igazgató a kollégáitól úgy értesült, hogy a magyar érettségi – mind a szövegértési, mind a szövegalkotási része – korrekt volt, a feladatok összeállítói figyelembe vették, hogy az elmúlt két év egy részében a diákok online oktatásban vettek részt a járvány miatt.

– Nagyon izgultak a gyerekek, hiszen, ahogy mondják, mindig az adott évi magyar érettségi a valaha volt legnehezebb – osztotta meg tapasztalatait Szabó László, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója. 

Az intézményben 177-en érettségiznek. Ő azt hallotta a munkatársaitól, hogy nem voltak könnyűek a feladatok, ám a magyarra egyébként is kihívást jelent felkészülni, hiszen nem elég a tudás, valamilyen szinten kreativitásra is szükség van. Hozzátette, hogy a magyart általában végigírják a diákok, kevesen végeztek csak négy órán belül.

– Izgultak, amikor bementek, de felszabadultan jöttek ki, és azt mondták, hogy meglesz, és hogy mindenhez írtak valamit. Az pedig majd kiderül, hogy jót vagy rosszat. Az érvelő részt könnyűnek találták, a novellaelemzést viszont nehéznek, mivel nem ismerték a művet, illetve ezzel a korszakkal nem igazán volt idő mélyrehatóan foglalkozni – fogalmazott dr. Malatyinszki Anita, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium megbízott igazgatója.

Hozzátette, hogy a többség nem használta ki a rendelkezésre álló négy órát. A diákok azt mondták, hogy igencsak fárasztó, kimerítő volt a feladatsor, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban nem voltak hasonló szituációkban. Az intézményben két osztály, azaz hatvan fiatal végzett ebben az évben, azonban nem csak ők érettségiznek, vannak, akik előrehozott vizsgát tesznek, főleg idegen nyelvekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában