Galériákkal - Videóval

2022.05.29. 19:55

A gyermekeké volt a hétvége Békés megyében

Bár az időjárás hóbortos volt a hétvégén, a legtöbb települést a váltakozóan felhős, olykor esős idő sem tántorította el a legkisebbek ünneplésétől gyermeknap apropóján. Néhol fedél alá vitték a színes programokat, míg máshol a szabadba, illetve városi terekre is szerveztek belőlük. Egy azonban mindenhol állandó volt: a gyermeki mosoly és jókedv.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Sz. V.

Szarvason Gyereknapocska című rendezvényével ünnepelte a település gyermekeit a Cervinus Teátrum szombaton. Az eseményt számos programmal színesítették, melyek között helyet kapott a gasztronómia, a mozgás és a kézműves foglalkozások is. 

Fánkot és palacsintát kínáltak a gyerekeknek 

Újítani szerettek volna még tavaly, ezért adták a teátrum gyermeknapi rendezvényének a Gyereknapocska címet – árulta el hírportálunknak az eseményen Szigeti Anna sajtóreferens. A programról részletezte, természetesen minden eleme abszolút gyermekcentrikus volt. A kínálatban volt fánk, palacsinta és mentes desszertek is, de helyet kapott az alkotás, és voltak ingyenes animációs filmek, a színházuk statisztái pedig a Dzsungel Könyve jelmezeibe öltözve szórakoztatták a lurkókat. 

Szigeti Annától megtudtuk, a Gyermekapocskának volt egy Miénk a tér! című eleme is, ennek keretében egyes programok a Kossuth téren kaptak helyet, ahol még inkább ki lehetett bontakoztatni a gyermekenergiát. Itt volt például kincses térkép és kódfejtőjáték, amik kint indultak, de a Cervinus pincéjében zárultak. Felállítottak még egy KRESZ-parkot is Tudj többet – Élj jobban! elnevezéssel, amivel a Kulturált Közlekedésért Alapítvány aktív családi programja volt jelen. 

Népszerű elem volt Szarvason a játszóház 

A szarvasi gyermeknapon volt még Mosolyudvar Népi Játszótér és Népi Játszóház is, továbbá társult a rendezvényhez Szarvas Város Barátainak Köre, ők idén ismét aszfaltkréta-rajzversennyel „színezték ki” a programot a Kossuth téri Grundon. Csatai Gergő hajtogatott lufikat, kézműves foglalkozásokat pedig a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete és a teátrum dolgozói tartottak. Játékos foglalkozásokkal készült még a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve elengedhetetlen elem volt az édesség. Az Anna a konyhában azonban ellensúlyozta a cukorbevitelt, hiszen a Mókás nasikban sütinyalókát készítettek, nyers alapanyagokból, valamint banánalapú jeges finomságot. 

Ötszáz Csaba szeletet osztottak szét 

Békéscsabán a városi gyermeknapra színes programkínálattal készültek. A legnépszerűbb programelem a Járd be Munkácsy városait és gyűjtsd össze a pecséteket játékos feladványokkal! elnevezésű feladat volt. A rendezvény főbb helyszínei a Szent István tér, a Csabagyöngye, a Munkácsy múzeum, a megyei könyvtár, a Napsugár bábszínház és a Munkácsy Emlékház voltak. A Csabagyöngyében 16 órától 500 Csaba szeletet osztottak ki a résztvevőknek. A gyermeknapon búcsúzott a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény, ahol 1000 adag bolognai spagettit készített a gyerekeknek, családoknak, amit a Csabagyöngye éttermében kínáltak. 

Békéscsabán ezer adag bolognai spagettit kínáltak /Fotó: Sz. V./

Imádták a lurkók a mentő­kutyás egyesületet 

Gyomaendrődön a Wodianer Albert térre várták a gyerekeket vasárnap, ahol a Bethlen Gábor SZKI pedagógusai finom süteményekkel készültek, illetve volt tűzoltóautó amibe bele lehetett ülni és a Készenléti Rendőrség munkatársai is beavatták a kicsiket tevékenységük rejtelmeibe. Patkós Erikával korongozhattak a lurkók, egy lovaskocsival pedig körbejárták a települést. Továbbá élvezhették a Rex Mentőkutyás Egyesület bemutatóját, valamint Bodrogközy Rita műsorát. 

Kipróbálhatták a hungari- kum játszóházat is 

Gyulán a kedvezőtlen időjárás ellenére is sokan vettek részt a gyermeknapi rendezvényen, amelyet az eredeti helyszín, a Várkert helyett a művelődési központban tartottak vasárnap. A rendezvényeket a teljesség igénye nélkül Pompás Napok címmel interaktív népmese-foglalkozások, rajzverseny, Kolompos Gyermeknapi Mulatság, Jimmy Bohóc világraszóló produkciója, az Iszkiri Zenekar koncertje és óriástorta egyaránt színesítette. Volt léggömb, lehetőség nyílt rendőr- és tűzoltóautó, valamint a Viharsarki Koraszülöttmentő megtekintésére is, ahogy játszóház, társasjáték és hungarikum-játszóház kipróbálására is. 

Kinyitották a tűzoltók megyei laktanyáit 

Megyeszerte hét településen nyíltak ki a hivatásos tűzoltólaktanyák vasárnap, szintén a gyermeknap apropóján. Mellettük pedig megnyitotta kapuit további 9 önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület is. Bepillantást nyerhettek a tűzoltók munkájába, a családok többek között Kovácsházán, Orosházán, Békéscsabán, Mezőberényben, Gyulán, Szarvason és Szeghalmon. A tűzoltók több próbariasztást tartottak, így például az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal is találkozhattak az érdeklődők. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában