Környezetvédelem

2022.04.15. 15:28

Újra felpezsdült a vízparti élet az orosházi horgászhelyeken

Környezetvédelmi napot hirdetett hétvégén az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület. Bárki csatlakozhatott hozzájuk. Ezzel a lehetőséggel éltek is az Olajbányász Horgász Egyesület tagjai. A Béke homokbányatónál és a gyopárosi tavak környékén akadt munkájuk. A gyerekek szedték a szemetet, több csapatba osztották be őket, a felnőttek pedig lépcsőket, lejárókat építettek, javítottak.

Csete Ilona

Zsoldi Anna és öccse, Peti aktív résztvevője volt a napnak /Fotó: MW/

Orosházán a város és a közeli főút zajától csupán néhány tíz méterre már a csend az úr. Madárcsicsergés és a fák ágainak, leveleinek a suhogása, néhány felröppenő szárcsa acsarkodása zavarja meg az idillt. A környezet rendezett, a horgászhelyeken mindig vannak, akik próbálkoznak, hátha görbül a bot… 

A szombati környezetvédelmi napon elsőként a homokbánya tópartján egy zsákkal sétált Zsoldi Anna és öccse, Peti. Gyűjtötték a szemetet. A kislány elárulta, apukájukkal érkeztek, ezt a napot erre szánták, jobb ez, mint otthon, a lakásban. 

A felnőttek kőlapokat vittek több, a horgászhely megközelítésére alkalmas lejáróhoz. Kiderült, 12 ilyen, nehezen megközelíthető helyszínt tettek alkalmassá arra, hogy a horgászok biztonsággal megközelíthessék. Kihelyezett vécék is vannak a tavak körül, azok festését egy napsütéses hétvégére halasztották – tudtuk meg a helyszínen Bozsár Lajos elnöktől. Viszont egy palatetős, eddig nem sok funkcióval rendelkező építményből kettőt csináltak, és olyan helyekre telepítették, ahol a horgászok „belakhatják”. 

/Fotó: MW/

– Köszönettel tartozunk azoknak, akik a szabadidejüket feláldozták, eszközöket hoztak és dolgoztak, jó kis csapatot alkotva. A hölgyek pedig azzal hálálták meg ezt a szorgos munkát, hogy paprikás krumplit főztek a környezetvédelmi nap résztvevőinek – summázta a nap történéseit Pelle Zsolt, az egyesület ­titkára. 

Arról is beszélt, milyen fontosak ezek az alkalmak, hiszen a télen levágott nád közé bedobált szemét ilyenkor „virít”, viszi a szél. A magára valamit adó horgász szemetes helyre nem ül, a szabályzat szerint is először meg kell tisztítania a horgászhelyét, ha szemetelést tapasztal. 

Ennek ellenére vannak, akik ezt nem tartják tiszteletben. Ezért is van létjogosultsága a tavaszi hulladékgyűjtő akciónknak 

– tette hozzá a titkár. 

Megtisztult a környék, van hal a vizeikben, az idő egyre jobb, horgászszerencse kell és jó kapás. 

– Márciusban volt több alkalommal haltelepítés tavainkban. Érkezett háromnyaras fogható pontyból 30 mázsa, egynyaras pontyot is kaptunk négy mázsát, valamint keszeget. A szép és egészséges halak a KHESZ ecsegfalvi halgazdaságából érkeztek hozzánk. Az ütemezett telepítések folyamatosak, ahogy a szövetség halasítási terveiben szerepel – fogalmazott Pelle Zsolt. 

 

Versenyeket rendeznek a parton

Az orosházi horgászvizeket nem csak a helyiek keresik fel. Érkeznek ide messzebbről családok is, a gyerekek strandolnak, az édesapák addig horgásznak. Már áprilisban megszervezik az első úszós horgászversenyt, májusban lesz a sulikupa-elődöntő, május végén pedig a hagyományos gyermeknapi horgászversenyt bonyolítják le. Júniusban a Kinizsi Kupának ad helyet a Béke homokbánya. Orosházán komoly a hagyománya, és a gyerekek körében nagyon várt, illetve népszerű a horgásztábor. Idén kétszer is megrendezik. Szeptemberben pedig a Bessenyei Sándor-emlékversennyel ér véget a Kinizsi horgász egyesület hivatalos főszezoni programsorozata. 
 

Ebből a fedett helyből kettőt készítettek
A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában