Animatiqua

2022.04.26. 13:50

Filmen idézik fel Békés megye egykori épületeit

Már készül az Animatiqua Filmstúdió Eltűnt Békés megye című, az animáció és a film határain mozgó munkája. Az alkotást a Békéshez és Békéscsabához is ezer szállal kötődő Kondacs András rendezi, abban pedig a két említett város, illetve Gyula, Szarvas, Orosháza és több település különleges, ma már nem létező épületeit, építményeit mutatják majd be egészen különleges módon.

Papp Gábor

Kondacs Andrásék a megye szempontjából nagyon fontos munkát vállaltak magukra /Fotó: MW/

A filmstúdió a közelmúltban készítette el Eltűnt Budapest című trilógiáját, amely a főváros évtizedekkel ezelőtt még álló csodálatos épületeit idézi meg. Az alkotás komoly visszhangot váltott ki, és annak mintájára a szakemberek elkezdtek több hasonló munkán is dolgozni. Ezek egyike az Eltűnt Békés megye. 

– Sajnos szűkebb pátriánk sem különbözik ebben a fővárostól, rengeteg patinás, nagyon szép épület tűnt el szerte a megyében – nyilatkozta lapunknak a kezdeményezés hátteréről Kondacs András. A képzőművész, grafikus szakember elmondta, amikor itthon jár, akkor mindig látja, hogy milyen sok épület veszett a semmibe. 

– A huszadik század nem bánt kegyes kézzel épített örökségünkkel – fogalmazott. – A háború itt is jelentős pusztítást végzett, de az 1945 utáni időszak is alaposan rányomta a bélyegét a települések képére. A projekt egyik legfőbb célja, hogy minél többeknek megmutathassuk, hogy milyen értékeink voltak egykoron, és így talán ­kialakulhat egy, a jelenleginél erősebb kötődés meglévő különleges épületeinkhez. 

Van egyébként nagyon komoly és követendő precedens is, elég csak Békéscsabán a Kórház utcai híd felújítására, Gyulán a számtalan épületrekonstrukcióra gondolni, illetve ­Békésen például szintén hamarosan megújulhat a galéria, de még folytathatnánk a sort. Biztosan sokaknak érdekes lesz látni, hogy egy jelenlegi bútorüzlet milyen volt zsinagógaként, ahogy azt is, hogy a sajnos mostanra eltűnt épületek mennyire más környezetet biztosítottak az akkor élők számára. 

Kondacs András kérdésünkre elmondta, az előkészületek nagyon komoly kutatást, detektívmunkát igényelnek, számos archívumban kutatnak, keresnek, illetve kérik a helyiek segítségét is, hiszen vannak olyan épületek, amelyekről nem igazán találhatók fotók, viszont előfordulhat, hogy magángyűjteményekben még fellelhetők. Régi képeslapokat, képeket várnak, de nem csak épületekről, hanem hidakról, vasúti hidakról, egyéb építményekről is. 

A szakember kifejtette, a beérkezett papíralapú képeket beszkennelik, a digitális fotókat pedig rétegekre bontják, egy-egy fotót 8-12 részre alakítanak. Külön veszik például a felhőket, a környezetet, a szereplőket, a kiegészítőket, így a lámpákat, a járműveket és természetesen az épületeket. Ezeket azután a lehetőségek határain belül egymástól függetlenül mozgatják, így egy vizuális hatás jön létre. 

Aprólékos, sziszifuszi munkáról van szó, gyakran egy-egy-képen több napon át kell dolgozni. 

Elmondta, Békéscsaba viszonylatában a pósteleki kastélyról, a gyalogsági laktanyáról, a Fiumével szemben egykor álló épületről, Békésen a Kisköröshídról, a Tarhos felé vezető vasúti hídról és a református templom melletti egykori malomról nagyon keresnek régi képeket, illetve Gyuláról, Orosházáról, Szarvasról és a többi városról még szintén lényeges lenne, hogy fotókat kapjanak.

A jelen értékeit is megóvhatják

A kis csapat teljesen ingyenesen, önszorgalomból végzi ezt a munkát, elsősorban azért, hogy megőrizzék a korábbi értékeket. – Reménykedünk abban, hogy ha megmutatjuk ezeket az egykori, ma már többségében nem létező épületeket, akkor sokkal jobban becsben fogjuk tartani a meglévő értékeket, sokkal jobban óvjuk, vigyázzuk majd azokat – fogalmazott Kondacs András, aki elmondta, a képek felkutatásával párhuzamosan haladnak majd a munkával. 

Kapcsolódó cikkünk: A virtuális térben élednek újjá Békés megye eltűnt épületei

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában