Békés megye

2022.03.13. 07:15

Visszaélnek a Vöröskereszt emblémájával, ez életveszélyes lehet

Úgy is visznek adományokat ukrajnai rászorulóknak, menekülteknek, hogy felteszik a Vöröskereszt jelét, megtévesztve ezzel mindenkit. Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, látta, hogy, sajnos, Békés megyéből is így vittek ki így adományokat, pedig nem kértek engedélyt a Magyar Vöröskereszttől az embléma használatára.

Ny. L.

Tóth Zoltánné kiemelte, mindazok, akik a vöröskereszt, vörös félhold emblémákat utánozzák, jogosulatlanul alkalmazzák, jogsértést vagy bűncselekményt követnek el. Akik éppen álcázásra használják, tehát így akarnak harcosokat vagy katonai alakulatokat védeni, súlyosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot. Akár életveszélyesen is veszélyeztetik a vöröskeresztes szervezetek munkáját, és adott esetben saját magukat is. A vöröskereszt, vörös félhold emblémák csalárd (ellenséges céllal való) használata fegyveres konfliktus idején háborús bűncselekménynek számít.

– Érthető, hogy a jelen helyzetben sokan szeretnének segíteni az Ukrajnából érkezőknek, azonban szeretnénk megkérni mindenkit, hogy ne használják önkényesen a Vöröskereszt emblémáját. Ezzel nem csak törvényt sértenek, hanem veszélyeztetik a humanitárius segítségnyújtást, és saját magukat is” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A vöröskereszt embléma nem mindenkié: a Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok emblémájának használatát nemzetközi szerződések és nemzeti jog szabályozza. Ennek megfelelően nevesített azoknak a köre, akik jogosultak használatára. Fontos, hogy békeidőben, illetve konfliktus idején a használat szabályai különböznek egymástól!

Békeidőben az embléma használata jelzésértékű. A vöröskereszt nemzeti társaságok tevékenységeik során használhatják. Konfliktus esetén viszont már erős védelmi funkciója is van: a genfi egyezményeknek megfelelően védelmi célokra kizárólag a honvédség egészségügyi alakulatai, személyzete és felszerelésük , illetve a vöröskereszt társaságok használhatják. A védelmi cél azt jelenti, hogy az embléma jelzi azt, hogy a nemzetközi jog ezek részére védelmet ír elő. Használhatják még polgári kórházak, illetve olyan polgári egészségügyi egységek (kórházak, elsősegélynyújtó állomások), amelyeket az illetékes hatóságok ilyenként elismertek, és az embléma viselésére felhatalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában