TOP Plusz

2022.03.30. 11:24

Több mint 1,3 milliárd forintos fejlesztéssorozatot jelentettek be Békésen

Több mint 1 milliárd 360 millió forintot nyert el három pályázatával a békési önkormányzat az úgynevezett TOP Plusz pályázati kiíráson – jelentette be a helyi galéria előtt megtartott kedd délutáni sajtótájékoztatón Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kálmán Tibor polgármester.

P. G.

Dankó Béla és Kálmán Tibor számolt be a több mint 1,3 milliárdos fejlesztés-sorozatról /Fotó: Jenei Péter/

Dankó Béla elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy mind a város, mindig a térség folyamatos beruházásokkal fejlődik, a települések sikeresen és eredményesen pályáznak.
– Egy-egy pályázat beadását, illetve megvalósulását mindig komoly munka előzi meg, amit karöltve végzünk a települések vezetőivel és szakembereivel – tette hozzá Dankó Béla. Az országgyűlési képviselő kifejtette, Békés a korábbi TOP-os, Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok keretében kiírt pályázatokon is nagyon sikeres volt, és mintegy 4,2 milliárd forintot nyert el, míg összességében 14,4 milliárd forintos uniós forrás érkezett ebben a ciklusban a településre.


– A napokban pedig megszülettek az említett TOP program folytatásának tekinthető TOP Plusz kiírás első eredményei, a választókerületben 22 nyertes pályázattal több, mint 5,1 milliárd forintot nyertek a városok és a községek. Hamarosan folytatódnak a további pályázatok, újabb forrásokból léphetnek előre a térség a települései – hangsúlyozta.


Kálmán Tibor ismertette, a helyi galéria épületének energetikai fejlesztésére 439 millió forintot nyertek, amiből a patinás, a város egyik szimbólumának számító műemléki épület nyílászáróit cserélik majd, valamint korszerűsítik a fűtési rendszerét, illetve felújítják az elektromos hálózatát.


A város 549,7 millió forintot és 371,4 millió forintot nyert el az Élhetőbb Békés 1-2. című pályázatával. A fejlesztés-sorozat részeként több helyen felújítják a járdákat, várhatóan a településközpontot, a Petőfi, Fáy és Kossuth Lajos utcákat is érinti a beruházás. Korszerűsítik a város szökőkútját, automatizálják az öntözési rendszert. Új térfigyelő kamerákat szereznek be, illetve szerelnek fel, valamint szintén új utcabútorokat is elhelyeznek majd a városban. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is része a pályázatnak. A beruházások előreláthatólag érintik a Május 1. parkot is, kutyafuttató építése ugyancsak szerepel a projektben. Kálmán Tibor kiemelte, a részletes tervek kidolgozása lesz a következőlépés a beruházások előkészítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában