Galériával

2022.03.13. 09:55

Menekültek érkeztek Békésre is

A napokban a Magyar Pünkösdi Egyház központjában tartottak egyeztetést az ukrajnai menekültüggyel kapcsolatban, ahol a békési székhelyű MPE Országos Cigánymisszió részéről Surman László missziós igazgató és Kis István, a szeretetpontok országos koordinátora vett részt.

P. G.

Az ország számos pontján fogadják a menekülteket /Beküldött fotó/

A találkozó célja, az volt, hogy az egyház vezetése országos képet kapjon arról, hogy miként és miben tud leginkább hatékonyan segíteni ebben a helyzetben. Sztojka Attila kormánybiztos és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár a békési missziót kérte fel a cigány menekültekkel kapcsolatos koordinációra.

Az MPE OCM szeretetszolgálata jelenleg Nyírvasváriban 12, Kemecsén 12, Verpeléten 12, Hajdúhadházon 18, Mátészalkán 15, Nyírkátán 4f, Csengeren 14, Kótajon 14, Demecseren 12, Békésen 20 embert lát el, vagyis összesen 133 embert. A Pünkösdi Egyház Szeretetszolgálata két helyszínen 120 embert lát el, így egyházi szinten összesen 253 főnek nyújtanak jelenleg szállást és ellátást.

Mint az MPE OCM közleményéből megtudtuk, munkatárasaik, önkénteseik mindent megtesznek a menekültekért. Emellett rendszeresen tartanak imaórákat, istentiszteleteket is. Mint kifejtették, tapasztalták, és problémát jelent, hogy megjelent az emberkereskedelem, amire a szolgálatok folyamatosan felhívják a figyelmet. A menekültek elsősorban gyerekek és nők.

Pénteken este Budapestről kapott Surman László segélyhívást, hogy egy 20 fős csoportnak szüksége szálláshelyre. A csoport összetétele 16 gyermek és 4 felnőtt. Lehetőségként Békésen a Jantyik utcai ingatlan tűnt megoldásnak, ugyanis a többi befogadópont ennél csak kisebb létszámmal tud működni a csoport pedig a gyerekek száma miatt, szeretett volna együtt maradni.

Így az éjszaka vonattal Békéscsabára utaztak, ahonnan Krizsanyik Győző, Nagy Jenő, Aarne Törmanen és Gavra Róbert segítségével eljutottak a Jantyik utcai befogadópontra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában