Békés megye

2022.03.22. 13:00

Könyvekkel segítik az anyanyelv megtartását

Egy partiumi kiránduláson, még 2016-ben határozta el dr. Pocsay Gábor, presbiter és nyugdíjas kórházi orvos, hogy segíteni fogja a szórványterületeken élő magyar családok anyanyelvének megőrzését. Ennek érdekében hozta létre néhány gyulai barátjával a „Könyvet a szórványba!” mozgalmat immár öt évvel ezelőtt, ami máig él, működik, sőt, újabb akciókat indít.

V. E.

Dr. Pocsay Gábortól megtudtuk, a mozgalom keretében olyan önálló központokat hoztak létre Magyarországon – Budapesten 6-ot, vidéken 11-et –, amelyekben összegyűjtik és válogatják a főként mesés- és ifjúsági könyveket, majd kijuttatják azokat a szórványterületeken élő családokhoz. Mindez főként középiskolákban működik, amelyek közül sok részt vett a Határtalanul című utazási és ismeret bővítő programban. Ennek során a diákok és a szülők is motivációt szerezhettek a külhoni magyarok helyzetével, sorsával kapcsolatban. Csatlakozott még a mozgalomhoz a Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezete, továbbá vannak kinti szereplők is, akik a szórványterületekről jönnek a könyvekért.

 

A mozgalom újdonsága, hogy immár magukhoz a családokhoz juttatnak el olyan könyveket, amiket igényeltek. Dr. Pocsay Gábor részletezte, a könyvátadás lakcímre szállítva vagy kinti lelkészek, papok, tanárok, iskolák, kollégiumok segítségével történik. Hangsúlyozta, a szállításban azonban lakossági segítségre is szüksége van a mozgalomnak. Ezért négy Békés megyei központjuk arra kéri az utazókat és a kirándulókat, hogy Aradra, Temesvárra és Csíkszeredába utazásuk során vigyenek magukkal egy-két kisebb doboz könyvet. Hozzátette, ha valaki szeretne segíteni a szállításban, jelentkezzen a [email protected] címen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában