Jótékonyság

2024.06.17. 12:37

Kisangyalok II. Családi Napját rendezték, Várkonyi Andrea is a nemes célok mellé állt – galériával

A Kisangyalok II. Családi Napját rendezte az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott Gyermekeket Támogató Alapítvány szombaton Gyulán, a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban. A program legfőbb céljaként az érzékenyítést és a közösségépítést jelölték meg a szervezők, de fontos elképzelés, hogy az alapítvány kétegyházi székházában tornaszobát alakítsanak ki. A Kisangyalok II. Családi Napját fővédnökként segítette dr. Várkonyi Andrea.

Papp Gábor

Köszöntőjében dr. Várkonyi Andrea kiemelte, több ok miatt is első szóra igent mondott az alapítvány felkérésére, hogy legyen a  Kisangyalok II. Családi Napjának fővédnöke. Mint kifejtette, férjével, Mészáros Lőrinccel együtt komoly szerepet vállalnak rászorulók, illetve civil kezdeményezések támogatásában.

Várkonyi Andrea, kisangyalok, jótékonysági napja, Gyula
Dr. Várkonyi Andrea első szóra igent mondott a felkérésre. Fotó: Mészáros Csoport

Várkonyi Andrea erősen kötődik a vármegyéhez

– A karitatív gondolkodás magánemberként és három alapítvány elnökeként is nagyon közel áll hozzám – tette hozzá, majd elárulta, komoly kötődése van Békés megyéhez. Szülei nagyjából harminc évvel ezelőtt költöztek Szegedről Békésbe, édesanyja a gyulai kórházban, édesapja a békéscsabai kórházban dolgozott osztályvezető főorvosként. Így nagyon gyakran járt náluk, sőt, a békéscsabai kórházban még gyakorlaton is volt egyetemista korában.
– A mai napig sokszor fordulok meg ezen a környéken, a kötődésem erős. Ezért is vállaltam el örömmel, hogy itt legyek a szombati rendezvényen – fogalmazott. – Édesanyaként pedig elmondhatom, hogy nagyon szívesen megyek olyan helyre, ahol gyerekek vannak.

Nincsenek egyedül

Hozzátette, szombaton számtalan programmal egy nagyon színes családi napot hívtak életre a szervezők. Kiemelte, a rendezvény jól szolgálta a közösségépítést, és arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak, akiknek bármilyen nehézségük van, mindig tudniuk kell, nincsenek egyedül, van egy támogató közeg, amelynek tagjaihoz fordulhatnak.

Várkonyi Andrea szerint a rendezvény jól szolgálta a közösségépítést. Fotó: Mészáros Csoport

Dr. Várkonyi Andrea a köszöntőjét követően kérdésünkre elmondta, orvoscsaládban nőtt fel, a szülei nagybetűs orvosok, így mindig azt látta, hogy édesapja és édesanyja sok embernek nyújt segítséget. 

Én is orvos lettem, és az életem része lett, hogy segítsek másokon. Később pszichológus lettem, ami ugyancsak ezt a célt szolgálta. Amikor már olyan helyzetbe kerültem, akkor tévésként is igyekeztem segíteni akár különböző szervezeteknek, akár magánembereknek. Az utóbbi időben a férjemmel összefogva mindezt nagyobb volumenben és alapítványi szervezeti szintre emelve tudjuk megtenni. Mostanra három alapítvány elnökeként is dolgozom, amelyeken keresztül nagyon sok és sokféle önhibáján kívül nehéz helyzetbe került családnak és beteg gyermeknek, felnőttnek tudunk támogatást nyújtani.

A gyulai program kapcsán elmondta, helyi kötődése mellett azért különösen fontos számára a kezdeményezés, mert az egészségügyhöz kapcsolódó kérdések nagyon közel állnak hozzá, abban van leginkább otthon.

– Emellett, ha az ember szülő, akkor nagyon nehéz nem mellé állni egy-egy olyan kezdeményezésnek, amely gyerekekről szól – hangsúlyozta. A szombati rendezvény esetében a kapcsolatfelvétel dr. Gazdag Andreán, a Békés Vármegyei Központi Kórház orvosigazgatóján keresztül történt. Ők ketten, a két Andrea már a szegedi orvosi egyetemen barátnők és csoporttársak voltak, és a kapcsolat azóta is megmaradt.

Az érzékenyítést is szolgálta a program

Dr. Seres Ábel, az alapítvány elnöke elmondta, első családi napjukat tavaly rendezték meg.
– Indíttatásunk akkor is az volt, hogy a többségi társadalom számára bemutassuk a mozgáskorlátozottak világát. Ennek jegyében idén ismét olyan színpadi produkcióknak is helyet adtunk, amelyek ezt a célt szolgálták. Nagyon fontosnak tartjuk az érzékenyítést, hogy láttassuk, a mozgássérültek is mennyire közvetlenek és vidámak tudnak lenni – részletezte elképzeléseiket.

Szombaton az érdeklődők vívhattak, illetve akadálypályán tesztelhették tudásukat paralimpikonokkal. A Beszélő kezek a jelbeszédet állították fellépésük középpontjába, a budapesti Roll Dance kerekesszékes táncot adott elő. Emellett, a szórakoztató programok keretében fellépett az Energy Dance, a Power Beat, az Energy Dance, a Grácia Mazsorett, a Tick Tack Bábszínház, illetve az Alma együttes, és volt néptáncbemutató is. Előzetesen az említett érzékenyítés jegyében rajzversenyt hirdettek „Mindenki más, de mégis ugyanolyan…” címmel általános iskolások számára. Az alkotásokból kiállítást is berendeztek. Mustang élményautózás és számos egyéb program is színesítette az eseményt. 

Dr. Seres Ábel kitért arra, hogy kétegyházi székházukban egy tornaszobát alakítanának ki, amire szintén lehetett adományokat felajánlani. Az alapítvány 2017-ben jött létre, és azóta folyamatosan próbálják segíteni a mozgáskorlátozott gyerekeket, valamint családjaikat. Az utóbbi két évben 24 családot támogattak közel 50 millió forint értékben. 
– Ezt a munkát szeretnénk folytatni és szélesíteni – fogalmazott az alapítványi elnök.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában