„Mezítlábasan”, nulláról született a legenda

2022.03.13. 15:28

Bemutatták a gyulai 48-as Clubról szóló dokumentumfilmet

Jelentős érdeklődés mellett mutatták be a „Viharsarki rock and roll – A gyulai 48-as Club története” című dokumentumfilmet szombaton este a gyulai Vigadóban. Az alkotás az 1991 és 1997 között működő, nulláról, minden segítség nélkül létrehozott, később legendássá vált 48-as Club történetét, illetve az egész időszakot járja körül.

Papp Gábor

Bimbó Lajos, Kiss János, Ökrös Gergő és Varga Zoltán a film bemutatója előtt /Fotó: Imre György/

Éppen tavaly volt 30 éve, hogy Ökrös Gergő barátommal, a TV2 jelenlegi produkciós és kreatív igazgatójával megalapítottuk a 48-as Clubot. Egy előző évi beszélgetésen, egy interjún ez adta az ötletet Bimbó Lajos rendezőnek, hogy elkészüljön az intézményről szóló film – mondta el hírportálunknak a film bemutatóját megelőzően Kiss János, a club egyik alapítója.


Bimbó Lajos kiemelte, eredetileg egy rövidebb, félórás filmben gondolkodtak, amelyben Varga Zoltán riporter beszélget Kiss Jánossal. Ahogy azonban haladtak a forgatással, úgy vált egyre világosabbá számukra, hogy jóval több lehetőséget rejt magában a közös munka. Sok embert megkérdeztek, akik érintettek voltak a témában, illetve magát az időszakot, a rendszerváltás éveit, a hazai klubélet jelentőségét és a mára szintén legendássá vált Erkel Diákünnepeket, az EDÜ-t is körül járták a beszélgetések során. A filmbe bekerültek archív fényképek és videók, valamint a városi televízió akkori felvételei is.


Varga Zoltán riporter elmondta, számára azért is volt különleges a közös munka, mert nagyon sokat járt a 48-as Clubba.
– Szerettem az akkori zenéket és magát a helyet is. Kiss Janiékkal pedig kifejezetten jó kapcsolatban voltunk, vagyunk Az intézmény sokkal több volt, mint egy klub – hangsúlyozta.


Kiss János elmondta, szeptember elején kezdték a forgatást, és film féléves kemény munka után készült el.


– Arra törekedtünk, hogy a történetet úgy mutassuk be, hogy az mindenki számára – aki megélte, és aki nem –, egyaránt érthető legyen – tette hozzá. Kiemelte, arra is figyeltek, ne csak gyulai, hanem országos kitekintést adjanak, hiszen a 48-as egy klubhálózat része volt, ami a ’90-es években a könnyűzene alapjául szolgált. Onnan jöttek ki olyan, később nagyon sikeres csapatok, mint a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk vagy a Quimby. A sztori az ötlettől, a rendszerváltástól a klub 1997-es bezárásig kíséri végig a sztorit, illetve bemutatja az örökséget tovább vitt Kultur Cafe 48-at is.

– A rendszerváltás, mint amikor a pezsgős üvegből kihúzzák a dugót, hirtelen felrobbantotta az addig megfigyelt, gúzsba kötött rock and roll világot. Hihetetlen energiák szabadultak fel, az ország minden pontján klubok jöttek létre, a 48-as pedig felhelyezte Gyulát az országos rock and roll térképre, ami a mai napig él – fogalmazott.
Hét év alatt több mint ezer programot, köztük háromszáznál több koncertet szerveztek meg a clubban. Volt olyan hét, amikor csütörtökön az Edda, pénteken a Tankcsapda játszott a 48-asban, szombaton pedig táncházat szerveztek.


– A siker titka az volt, hogy igaz a nulláról, támogatás nélkül, mezítlábasan, de a mindenkori igényekre reagáltunk. Az egyetemisták például elhozták egy új csapat hírét, mi pedig két hétre rá már meghívtuk – mesélte Kiss János.


Minden művészeti ág helyet kapott


– Bár munkánk az élő koncertekre épült, de rengeteg művészeti ág kapott helyet a 48-as Clubban – mondta el Kiss János. Voltak filmklubok, táncházak a Téglás zenekarral, képzőművészeti kiállítások, tudományos előadások. S persze mindez a városról és a térségről is szólt, hiszen addig nem zárhattunk be, amíg az első csabai, sarkadi, békési buszok el nem indultak hajnalban.

 

Bimbó Lajos elmondta, Szegeden, Budapesten, Békéscsabán és Szarvason is bemutatják majd a filmet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában