Békéscsaba - Galériával

2022.03.04. 17:18

Átadták a sportpályát a szlovák iskola udvarán

Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat adtak át a békéscsabai szlovák és a gyulai román gimnázium hét tanulójának, illetve felavatták a szlovák iskolában 50 millió forintból létesült sportpályát pénteken Békéscsabán.

Licska Balázs

Fotó: Bencsik Ádám

– Itt Magyarországon békesség van, a nemzetiségek összetartoznak, együtt tudnak gondolkodni, ünnepelni, együtt tudnak a közösségért is tenni – fogalmazott az ünnepségen a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós kiemelte, a közös akaratnak köszönhetően csodák történnek. Ilyennek nevezte a szlovák tájházat, azt, hogy megújult Békéscsabán az evangélikus nagy- és kistemplom egyaránt az elmúlt években.

Hangsúlyozta, a kormány sokat tesz a nemzetiségekért, támogatást nyújtanak, hogy megvalósíthassák törekvéseiket. Segítik azokat, akik a magyar mellett anyanyelvként szlovákot, románt tanulnak, ösztöndíjat adnak a pedagógusoknak, illetve 2011 óta tanulmányi ösztöndíjat biztosítanak, az elmúlt tíz évben 272 diák részesült benne. Mivel azt a visszajelzést kapták, hogy nehéz egy-egy tanulót kiemelni, mostantól többeket díjaznak.

 

Elmondta, hogy a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium fejlesztésére az elmúlt években több tízmillió forintot fordítottak, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben korszerűsítik, illetve, ha szükséges, bővítik is az intézmény tornacsarnokát.

 

Pecsenya Edit, a szlovák iskola igazgatója elmondta, hogy 50 millió forintból készült el a sportpálya az udvaron. A jövőben két ütemben rendbe teszik a mellette lévő, leromlott állapotban lévő régi épületet, abban a sportpályához tartozó kiszolgáló helyiségek, öltözők, mosdók kapnak helyet, illetve játszóházat szintén kialakítanak. A tervek elkészültek, a beruházásra a forrás is rendelkezésre áll, az első etap idén, a második pedig jövőre valósulhat meg.

Tanulmányi ösztöndíjat biztosítanak

Soltész Miklós államtitkár – Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Paulik Antal szlovák parlamenti szószóló, valamint Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke társaságában – nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át. A békéscsabai szlovák gimnáziumból Bobvos Bálint, Szabadi Kata és Kokavecz Laura, a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium Általános Iskola és Kollégiumból pedig Dézsi Joel, Gyűjtő Naomi, Fekete Sándor és Réthelyi Eszter kapott jutalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában