Megyegyűlés

2022.02.09. 13:19

Egy bizottsági ülésre se ment el a jobbikos megyei képviselő

Több napirendi pontot tárgyalt szerdán Békéscsabán, a megyeházán a megyei közgyűlés. A legfajsúlyosabb témát az szolgáltatta, hogy a jobbikos dr. Szabó Ervin a 2019-es megalakulása óta eddig nem vett részt az ügyrendi bizottság egyetlen alkalmán sem, pedig annak szintén tagja. A képviselő a szerdai megyegyűlésen sem jelent meg.

A megyei közgyűlés szerdai ülésén is üresen maradt dr. Szabó Ervin széke Földesi Mihály és Pluhár László között /Fotó: Imre György/

Huszonhét hónappal ezelőtt volt az önkormányzati választás, amely után megalakult a megyei közgyűlés és az ügyrendi bizottság – mondta Kónya István (Fidesz-KDNP), az ügyrendi bizottság elnöke. A grémium három taggal jött létre, két fideszes – Kónya István és Tolnai Péter – mellett helyet kapott benne a jobbikos dr. Szabó Ervin.

 

Hangsúlyozta: az ügyrendi bizottság ülésein rendre csak ketten vesznek részt és ketten szavaznak, és dr. Szabó Ervin a folyamatos hiányzásaival veszélyezteti a grémium működését. Hírportálunknak mutatott egy kimutatást, miszerint a jobbikos képviselő a megyei közgyűlés üléseiről is sokszor hiányzott, a 2019-es megalakulása óta hétszer jelent meg, nyolc alkalommal üres maradt a széke.

Ez a magatartás méltatlan a megyei közgyűléshez és az ügyrendi bizottsághoz. Azzal, hogy nem jár az ülésekre, semmibe veszi azokat a választókat, akik révén bekerült a megyei képviselő-testületbe – folytatta Kónya István, kiemelve, a hiányzások és annak ellenére, hogy nem végez munkát, felveszi a tiszteletdíját.

Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke is aláhúzta, hogy a jobbikos dr. Szabó Ervin magatartása elfogadhatatlan, és azzal azt üzeni, hogy nem érdeklik azok, akik révén bekerült a grémiumba. Elmondta, az ügyrendi a megyei közgyűlés egyik legfontosabb bizottsága, hiszen olyan döntéseket hoz, amelyek, ha nem születnek meg, veszélyeztetik a működést.

Rövid tanácskozási szünetet követően Kónya István elmondta: a szervezeti és működési szabályzatban rögzített időpontokat figyelembe véve összeül a jövőben az ügyrendi bizottság – amelyen természetesen számítanak dr. Szabó Ervin jelenlétére is –, és döntenek arról, hogy a jobbikos képviselő folyamatos hiányzásainak milyen következményei lesznek.

– Betartom a szabályokat, nem szegtem meg egyetlen normát sem – reagált hírportálunk megkeresésére dr. Szabó Ervin. A jobbikos képviselő elmondta, hogy ha nem tud részt venni a megyei közgyűlés vagy az ügyrendi bizottság ülésén, akkor azt előzetesen mindig jelzi, persze nem zárta ki annak lehetőségét, hogy volt, amikor ezt elmulasztotta. Hozzátette, nem csak ő hiányzik, másokkal is előfordul, hogy nem tudnak jelen lenni a megyei közgyűlés vagy a bizottság alkalmain.

Arra a felvetésre, hogy miért nem jelent meg az ügyrendi bizottság egyetlen ülésén sem eddig, érdemben nem válaszolt. Azt mondta, ha ideje engedi és kap meghívót, akkor a következő alkalmon igyekszik részt venni. Azt is hozzátette: a tiszteletdíját jótékonysági célra ajánlja fel.

Leadták a vagyonnyilatkozatokat

 

Kónya István (Fidesz-KDNP), az ügyrendi bizottság elnöke az ülés kezdetén elmondta: a jogszabályok alapján a grémium megállapította, hogy minden képviselő teljesítette vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét saját maga és hozzátartozói vonatkozásában, és a dokumentumokat fel is töltötték a megyeháza honlapjára. Az ülésen téma volt, hogy felülvizsgálták a megyei nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodásokat. Mucsi András (Fidesz-KDNP), a társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke elmondta, Békés megyében négy megyei nemzetiségi önkormányzat működik – német, roma, román és szlovák –, de helyi szinten vannak mások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában