Közfoglalkoztatási program eredményei

2022.01.06. 17:25

A méhkeréki tésztaüzem és a pihenőpark is bekerült az értékek közé

A Borszéki Tivadar tábornok tér és a száraztészta-készítés is bekerült abba a leltárba, amit a méhkeréki közfoglalkoztatási programok eredményeiből állítottak össze a közelmúltban – ismertette Tát Margit polgármester.

Licska Balázs

Muntyánné Rokszin Flóra munkavezető és Tát Margit polgármester a tésztakészítő üzemben /Fotó: L. B./

A kormányhivatal kezdeményezésére Méhkeréken is számba vették a közfoglalkoztatási programok keretében elkészített, előállított, megtermelt, megépített, szolgáltatásként nyújtott értékeket, és azokat a járási, majd a megyei értéktárba ajánlották. Tát Margit polgármester elmondta, a lajstrommal visszanyúltak a közfoglalkoztatási program indulásához, és évről évre értékelték az eredményeket. Az egyik legjelentősebb tétel – amelynek járási, de akár megyei szintű elismerésében is bíznak – a Borszéki Tivadar tábornok tér 2013-as kialakítása. 

Egykor itt működött a piac, majd annak elköltöztetése után egy funkció nélküli, elhanyagolt terület maradt csak. Így jött az ötlet, hogy egy pihenőparkot alakítsanak ki az egyébként igen forgalmas központban. Az elengedhetetlen tereprendezést követően a közfoglalkoztatási programban készült térkővel és járdalapokkal burkolták a terület egy részét, a központi helyére egy pagodát építettek, illetve parkosítottak: fákat és virágokat ültettek. A program első éveiben így elkészült a kispark, amelyet nemcsak gondoztak, de fejlesztettek is folyamatosan. A Borszéki Tivadar tábornok tér nevet pedig tavaly vette fel ünnepélyesen a terület, ahol egy erre utaló gránitkövet is elhelyeztek. 

A park az évek alatt a központ éke lett, ahol szívesen sétálnak és ülnek le megpihenni a helyiek. Az értékleltár másik meghatározó eleme a méhkeréki száraztészta, amit helyi sajátosságként állítanak elő. A gyártásnak évek óta a tésztaüzem ad helyet, amelyet az önkormányzat tulajdonában lévő családi házban alakítottak ki, szigorúan ügyelve a higiénés előírásokra. Minden munkafolyamat itt kapott helyet: a gyúrástól a formázáson és a szárításon át a csomagolásig­. Házias jelleggel, adalékanyagoktól mentesen ma már tizenötféle száraztészta készül. Bár főleg a közétkeztetésbe kerülnek – a gyerekeknek és az időseknek egyaránt készítenek belőle ételt –, a kiállításokon és a vásárokon is egyre népszerűbbek a méhkeréki termékek. 

Egy másik fajta tésztából péksüteményeket készítenek – amit szintén az értékek közé soroltak –, az óvodások és az általános iskolások örömére. Jelezte, hogy Méhkeréken, mint mezőgazdasági jellegű településen, a közfoglalkoztatási programok keretében ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek a növénytermesztésre. A leltárba így olyan megtermelt és feldolgozott termékeket is felvettek, mint a savanyú uborka és az egyéb savanyított zöldségek, a befőttek és a lekvárok. A szintén helyben termelt cirokból seprűt kötnek. Új helyre költözött tavaly az asztalosműhely, amit közfoglalkoztatottak alakítottak ki a program keretében beszerzett alapanyagokból. Az asztalosmunkák nagy jelentőséggel bírnak a településen, így készülnek a köztéri bútorok és az önkormányzati intézmények egyes berendezési tárgyai, kiegészítő elemei is. 

Fontos, hogy térkövet szintén gyártanak, de ennél is jelentősebb, hogy a helyben előállított mennyiség sokszorosát használták már fel akkor, amikor járdát építettek, köztereket burkoltak. Az elmúlt években megújult szinte az egész központ. Tavaly az általános iskolások közlekedését segítve építettek járdát, és annak folytatásaként a konyha udvara és bejárata ugyancsak megújult.

Nyolc különlegességet vettek fel

Fontos szempont volt a leltározás során, hogy olyanokat írjanak össze, amelyeket a közfoglalkoztatás keretein belül állítottak, állítanak elő, illetve emellett helyi jelentőséggel bírnak – hangsúlyozta Tát Margit. Hozzátette: első lépésben nyolc értéket vettek fel lajstromba Méhkeréken, ezek közül több is sok éven átívelő munka eredménye. A helyiek bíznak a pozitív járási értékelésben, és reménykednek benne, hogy a megyei tárba is bekerülhetnek azok a helyi értékek, amelyekre a legbüszkébbek a méhkerékiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában