Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj

2021.12.17. 19:02

Turisztikai munkájáért díjazták a gyulai Fekete-Dombi Ildikót

A turisztikai szektor képviselőit köszöntötték pénteken Budapesten. Az eseményen mások mellett Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatója Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjat vehetett át a kulturális turizmus menedzsmentben betöltött több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért.

MTI

Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatója /Fotó: Archív MW/

– A magyar turizmus újraindult, a belföldi turizmus az eddigi legerősebb nyarát zárta 15 millió vendégéjszakával, ami 16 százalékos bővülés 2020-hoz képest – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Budapesten. Dömötör Csaba, a turizmus, vendéglátás területén a legmagasabb állami kitüntetésnek számító Kőrösi Csoma Sándor-díj átadásán úgy fogalmazott: a díjazottak egész életüket feltéve azon dolgoztak, hogy ne csak mi, hanem az egész világ tudja: Magyarország jó hely. Jó itt élni, jó ide jönni. Az államtitkár az eseményen köszönetet mondott a turisztikai szektor képviselőinek, amiért a járvány legnehezebb hónapjaiban is helytálltak, hisz tudták: a turizmus a gazdaság egyik fő tartóoszlopa.

Arra is rámutatott, a kormány a járvány kezdetétől fogva támogatta a turizmus felszínen maradását, ezt követően pedig újbóli erősödését. Példaként említette, hogy a turizmust érintő támogatások a járvány első évében meghaladták a 800 milliárd forintot, ami európai összehasonlításban is kiemelkedő. Dömötör Csaba szerint nem csak a túlélés volt a cél, hanem az, hogy ha "kinyílik a világ, a létező legjobb pozícióból" indulhasson újra a szektor. Ezért épült vagy újult meg 40 szálloda, 14 ezer magánszálláshely, 600 panzió és 114 strand.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kiemelte, a turizmusban dolgozók közös eredménye, hogy az ágazat már jó úton halad, hogy visszaépítsék a 2019-es szintet. Ugyanakkor jelezte, most amikor a járvány miatt kialakult válság hatására a munkaerő az egyik legkomolyabb kihívás a turizmusban, különösen fontos a kiemelkedő szakemberek teljesítményének elismerése.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2021-ben Gyula városa érdemelte ki az Év turisztikai települése címet a Szallas.hu az Év szállása versenyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában