Galériával

2021.12.20. 17:30

Évfordulót ünnepelt a szarvasi idősotthon

Megújulásának és bővítésének huszadik évfordulóját ünnepelte a napokban a szarvasi Rákóczi utcai idősek otthona az Ótemplomi Szeretetszolgálat szervezésében. Az eseményen a köszöntők és visszaemlékezések mellett az épület történetét bemutató kiállítást is megnyitották.

Vásári Erzsébet

Fotó: Jenei Péter

Visszaemlékeztek az elmúlt évtizedekre, valamint egy kiállítást is berendeztek az épület történetét bemutatva a szarvasi Rákóczi utcai idősek otthona pénteki évfordulós ünnepségén. A húszéves jubileumi rendezvényt az Ótemplomi Szeretetszolgálat hívta életre.

A történeti áttekintésből kiderült, hogy az intézmény az 1980-es évek végén "Ápoldaként" működött, 1997-től a szarvasi önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthonába csatolták be, 94 férőhelyes intézményként, 2000-től pedig Békés Megye Képviselő-testülete lett a fenntartója. 

2001-ben átadták új épület részeit, onnantól összesen 150 személy befogadására volt alkalmas, amit két évvel később 178-ra emeltek. 2008-tól Békés Megyei Szociális Szolgáltató Centrumként folytatta működését, 2018 óta pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működik tovább - jelenleg 200 ellátottal -, új elnevezése: Ótemplomi Szeretetszolgálat.

Lázár Zsolt, az Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője elmondta, húsz évvel ezelőtt az intézményben az elmúlt száz év legnagyobb szociális beruházása valósult meg, ami ennyi év távlatában is felidézendő. Elmondta, az ajtón belépve ma is az látszik, hogy egy jól megtervezett épületről van szó, ami az ellátottak és a dolgozók szempontjából is végiggondolt. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat fenntartásával pedig a gondozás mellett fő célja lett a szeretet átadása is.

Babák Mihály polgármester elmondta, 1990-ben az Ótemplomi gyülekezet komolyan vette azt, hogy diakóniai szolgálatot alakít ki Szarvason. Nehéz munka volt, de sikeres, hiszen a városban azóta is szociális biztonságot nyújtanak, segítik az időseket és az elesetteket intézményeiken belül és azok falain kívül is.

Dávid Zoltán korábbi intézményvezető kifejtette, jó érzés volt újra belépnie az idősek otthonába, hiszen ott véleménye szerint egy csodát hoztak létre a munkatársaival. Elmondta, a kormány mellett segítségükre volt a város is abban, hogy mára egy ilyen komplex és kényelmes intézményben fogadhassák a gondozottakat.

Kelemen Anna, a diakónia osztályvezetője a három legrégebbi gondozott köszöntése után elmondta, mindannyian azért dolgoznak, hogy olyan boldog pillanatokat és évfordulókat élhessenek át, mint a mostani. Hozzátette, ő 2018 januárjában kezdett dolgozni az Evangélikus Egyház országos irodájában, épp akkor, amikor ez az intézmény a fenntartásába került.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, országos szinten is elmondható, hogy egyre több szociális intézményt működtet az egyház. Ez azt jelenti, hogy mind az ellátottak, mind az állam elégedett a fenntartókkal, ami igaz Szarvasra és az Ótemplomi Szeretetszolgálatra is.

Végül dr Czinkóczky Mihály az igazgatótanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd megtudtuk, a Nagyszénási Idősek Otthonát is átveszi hamarosan az evangélikus egyház, a szenvedélybetegek otthonával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában