Karácsonyi díszítés

2021.12.25. 16:20

A kötegyáni ház csodájára járnak

Tiszta Amerika – így jellemezték a kötegyáni Balogh család otthonát, amelyet teljesen karácsonyi hangulatba öltöztettek adventre, a házat többek között Mikulások, hóemberek, angyalok lepték el amellett, hogy ki is világították. Nemcsak a faluból, hanem a környékbeli településekről is vannak, akik rendszeresen visszatérnek, hogy megcsodálhassák a nem hétköznapi látványt.

Licska Balázs

Balogh Dávid és felesége, Renáta elmondták, hogy már novemberben elkezdik a készülődést /Fotó: L. B./

Mikulások, hóemberek, angyalok, manók, rénszarvasok, köztük villogók és fény nélküliek, zenélők és csendesek, törékenyek és törhetetlenek – felsorolni is kihívás, hogy mennyi fajta karácsonyi figura lepte el a Balogh család Bartók és Közép utca sarkán lévő otthonát az adventi időszakra. Ilyenkor előkerülnek a hógömbök is, valamint a konyhai fémtárolók ugyancsak ünnepi hangulatot árasztanak. Idei újdonságként egy elektromos kandalló ad meleget a házban. 

– Karácsonyfüggő vagyok, azon belül is leginkább a hóemberekért rajongok – mondta Renáta, hozzátéve, hogy gyermekkora óta a karácsony a kedvenc ünnepe. 

Hangsúlyozta, hogy mindennap szeretettel van teli az otthonuk, de az év vége valamiért mégis más, mint a többi hétköznap. Az ünnep számukra nem az ajándékozásról, hanem a családi együttlétről szól: szenteste napján közösen sütnek, főznek, aztán ebédelnek – főleg töltött húsok kerülnek terítékre –, majd együtt díszítik fel a fenyőt. 

A készülődést, a hangolódást novemberben elkezdik, szobáról szobára haladnak, illetve az udvart is rendezik, szépítik. Bár lehet, hogy a díszkivilágítással hamarabb elkészülnek, csak decemberben gyúlnak ki a fények. Dávid viccesen hozzátette, hogy Renáta a főnök, ő dönti el, hogy mi hova kerül, mire Renáta leszögezte, hogy figyel a többiek véleményére, hiszen az a fontos, hogy mindenben összhang legyen. Minden évben akad újítás, és a korábbiakhoz képest máshogy díszítik fel a lakást, a kertet. 

Elmondták, hogy számításaik szerint több száz figura öltözteti ünneplőbe otthonukat, amelyek máskor a padláson pihennek. 

A sérülések elkerülhetetlenek, azonban egy darab sem vész kárba, hiszen amely elromlott, azt megszerelik. És amellett, hogy újdonságokat rendelnek, vásárolnak, ők maguk is készítenek figurákat: legyen szó hóemberről – az első alkotást el is nevezték Franklinnek –, rénszarvasról, és például a régi lámpabúrák is újjászülettek az ötleteik nyomán. 

Balogh Dávid és felesége, Renáta elmondták, hogy már novemberben elkezdik a készülődést /Fotó: L. B./

A helyiek az elmúlt évek tapasztalatai alapján már számítanak arra, hogy feldíszítik otthonukat, már hetekkel adventet megelőzően kérdezgették őket, hogy ugye nem maradnak el a fények, a figurák. Több kötegyáni is a Bartók és a Közép utcák sarka felé veszi az irányt karácsony előtt, hogy gyermekeivel, unokáival megcsodálhassa a látványt. De a nem mindennapi díszítés a környékbeli településekről is vonzza az érdeklődőket, van, hogy csak azt veszik észre, hogy több ismeretlen kocsi áll az utcában és fényképezik a házukat. 

Rengeteg figura lepi el házukat

Elmondták, hogy gyermekeik, Dávid, Renáta, Erik és Evolett, valamint unokáik, Mirella és Dávid is ebbe a hagyományba nőttek, nőnek bele, így nem meglepő számukra, hogy adventkor mennyi figura lepi el otthonukat. Vannak kedvencek, például egy műanyag hóember, amit LED-fényekkel spékeltek meg, illetve viccesként tekintenek a kéregető figurára, amely a bejárat mellett kapott most helyet. Amikor az utcafront felőli előkertben fenyőfák is voltak, azokat ugyancsak feldíszítették, de olyan nagyokra nőttek, hogy kénytelenek voltak kivágni azokat. A jövőbeli terveiket is megosztották: szeretnének legközelebb a tetőre egy rénszarvast, a homlokzatra pedig harangot, angyalt tenni, ­illetve a kerítésre és a ház még több részére fényfüzéreket ­aggatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában