civil szervezetek

2021.11.25. 18:36

Román nemzetiségi találkozót szerveztek Medgyesegyházán

Csütörtökön tartották a román nemzetiségi civil szervezetek találkozóját Medgyesegyházán. Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke és Kraller József polgármester köszöntője után Sütő Mária Márta elnök mutatta be a Románság Hagyományaiért és Jövőjéért Egyesület, valamint a Medgyesi Civil Kerekasztal tevékenységét.

Nagy Szilvia

0211125 Medgyesbodzás Román nemzetiségi civil találkozó a képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap2

Fotó: Bencsik_Adam

– Az egyesület tizenhét éve alakult, azóta a létszáma felduzzadt, nemes célkitűzései megmaradtak. Irányítja és szervezi a térség román nemzetiségűinek anyanyelv- és hagyományőrző tevékenységét, közösségi életét, kulturális eseményeit – részletezte Sütő Mária Márta, hozzátéve, szívügyük az oktatási tevékenység fejlesztése is.

Segítséget nyújtanak a Schéner Mihály Általános Iskola román nyelvi és népismereti szakkörében, önkéntesként szervezik a nyári táborokat. Szoros kapcsolatot ápolnak a helyi nemzetiségi önkormányzattal. Évente visszatérő közös programjaik egyre népszerűbbek. Nem csak külföldi közösségekkel működnek együtt, tizenöt helyi civil szervezettel is megállapodást írtak alá a Medgyesi Civil Kerekasztal 2012-es létrejöttekor.

Sütő Mária Márta: a civil párbeszéd, együttműködés egyedülálló a térségben /Fotók: Bencsik Ádám/

– A civil párbeszéd, együttműködés egyedülálló a térségben, mindenki a maga tudása, ereje szerint tesz a közösségért. Munkánkat elismerte a román nemzetiségi önkormányzat, tavaly Medgyesegyházi Nemzetiségekért díjat kaptunk, idén az önkormányzattól Medgyesegyháza Város Szolgálatáért díjat – sorolta az elnök.

Az eseményt Kraller József polgármester nyitotta meg.

Hozzáfűzte, Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiség szószolója ötleteivel, jó gyakorlataival segíti az egyesületet. Emellett az országos és Karancsiné Bocsor Éva közreműködésével a megyei román önkormányzat, valamint a MROÖ Dokumentációs és Információs Központ támogatását­ is élvezik. Medgyesegyházán csaknem százan vallják magukat­ román nemzetiségűnek­.

A festészet sem hiányozhatott

A rendezvényen a legifjabbak képviseletében Olteanu Simon Lucian, a battonyai Magdu Lucian román általános iskola ötödikes diákja zongorázott. Megnyitották Nagy Márta festőművész kiállítását is, akinek munkásságát a határon túl is elismerik, nemzetközi díjakkal büszkélkedhet. A Civil Ház falát több mint tíz alkotása – portré, csendélet, tájkép – díszíti december elejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában