galériával/videóval

2021.11.22. 19:57

Mindenkinek jutott egy darab a csabai szállodából

Búcsúpikniket tartottak hétfőn délután Békéscsabán, az egykori Körös Hotel parkolójában, ugyanis két hónapon belül eltűnik a föld színéről az emblematikus szálloda.

Nyemcsok László

20211122 Békéscsaba Körös Hotel bontó piknik fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A rendezvény szülőatyja, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő volt, többek között egykori dolgozók és vendégek is csatlakoztak az akcióhoz. A bontásból egy-egy követ minden résztvevő hazavihetett. Varga Tamás, a megyeszékhely alpolgármestere kiemelte,

sikerült elérni, hogy a városképet csúfító épületet elbontsák, és helyette egy közpark létesüljön mihamarabb.

Gál László a szállóban egykor dolgozók részéről elmondta, több mint 50 éve nyitotta meg kapuit a vendégek előtt a békéscsabai Körös Hotel.

– Mi már tavaly elhelyeztük koszorúnkat, amikor arról értesültünk, hogy a magyar állam megvette és lebontja az épületet – ecsetelte Gál László. – Nagyon sok csabai, megyénkbeli szakember – pincérek, szakácsok, cukrászok – kezdte itt tanulóként pályáját, és vitte sokra később a vendéglátásban az itt elsajátított ismereteknek, gyakorlatnak köszönhetően.

Fotók: Bencsik Ádám

Lencsepüréleves, sertéshúsrizottó, savanyúság. Ez volt az első napi menü a Körösben Kalmár Gyula konyhafőnök ajánlásával. Aztán jött a kedd tojáslevessel, rakott kelkáposztával, barackízes fánkkal. Ez is szóba került a tegnapi emlékezésen. Tóth József, a szálloda első igazgatójának fia rengeteg élményt őriz a Körös múltjából, ugyanis ott sajátította el a vendéglátós szakma csínját-bínját. Nem édesapja kezei alatt, hiszen ő akkor már a megyei vendéglátót irányította.

– Az igényesség, a vendégek maximális kiszolgálása vezette munkájában édesapámat – mondta az ifjabb Tóth József a tegnapi búcsúbulin. –

Nagyon sokat tett apám azért, hogy a Körös olyan hotel, étterem és szórakozóhely legyen, ahol mindenki jól érzi magát. Nem csoda, hogy hétvégente asztalfoglalás nélkül nem lehetett bejutni.

Tuska János, aki pincérként a nyitás napjától a Körös csapatát erősítette, a tegnapi rendezvényen hangsúlyozta, hogy megtanulták az alapszabályt, főként a protokolláris rendezvényeknél.

– A pincér nem lát, nem hall, nem beszél, csak akkor, ha a rendeléssel kapcsolatos feladatait végzi – ecsetelte. – Az ételeket úgy készítették a szakácsok, és mi úgy tálaltuk, hogy tudtuk, a vendég először a szemével étkezik. Nálunk a vendég valóban vendég volt, nem csak fogyasztó. Szinte mindig telt házzal mentünk, és jól éreztük magunkat mi, dolgozók is, igazi csapatot alkottunk. Ezért is vérzik a szívem, amikor a Körös előtt elmegyek. Jobb is, hogy lebontják. Ilyen állapotban ne lássák azok, akiket kellemes emlékek kötnek ide. Persze, azoknak sem felemelő látvány a belvárosban ez a lepusztult épület, akik soha nem jártak benne, csak hallottak az egykori pezsgő életről.

Korábbi cikkünk:

[embed]https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megkezdtek-a-koros-hotel-bontasat-4469570/?fbclid=IwAR0oRzLPGhJq8nOXzwVXrr9FEnpNEbctjpXuIJ1DY_YvDBAK5dTbeIbuznc[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában