mezőgazdaság

2021.11.03. 16:29

Befejeződött az őszi aratás Békés megyében

Befejeződtek az őszi aratási munkák Békés megyében. Napraforgóból és kukoricából is lényegesen kevesebb termett az előző évekhez képest; a csapadékhiány a vetéseket is nagyban veszélyezteti.

Fotós: Bencsik Ádám

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatója szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közel 83 ezer hektárról 215 ezer tonna napraforgót takarítottak be, a termésátlag 2,6 tonna lett hektáronként. Kukoricát 104 ezer hektáron vetettek, a terület 98 százalékáról tudták csak betakarítani a termést, ami 4,5 tonnás hektáronkénti átlagtermés mellett 459 ezer tonna lett – írja az MTI.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, bár a korábbi évek napraforgó-termésétől 10-15 százalékkal elmarad az idei mennyiség, a termény minősége jó: legtöbb helyen eléri a szabványt. Van, ahol az olajtartalom kiemelkedő, 48-50 százalékos. Ez tonnánként akár 10-13 ezer forinttal is emelheti a felvásárlási árat, amely most 205-215 ezer forint között mozog; de a csúcsár 220 ezer forint volt tonnánként.

A szakember szerint ugyanakkor ez a magas ár nem érvényesült kellőképp, a gazdák ugyanis a termés 30-40 százalékát előre lekötötték 140-160 ezer forintos tonnánkénti áron.

A megyei kukoricatermést Barabás Béla tragikusnak nevezte. Kifejtette: az aszály legerősebben Békés megyét érintette; a terményt jellemzően 16-17 százalékos víztartalommal takarították be, emiatt szárítani kell. Az energiaköltségek emelkedése azonban növeli a szárítási költségeket; ráadásul a gazdák többsége 60-62 ezer forint tonnánkénti árra szerződött le. Az előszerződések kötésekor ez csúcsárnak számított, figyelembe véve az előző évi 38-45 ezres árakat – jegyezte meg.

Hozzátette, még így is előfordult, hogy a termelők több termésre szerződtek le, mint amennyi termett nekik, ez fedezeti felvásárlást idézett elő, ami szintén áremelő hatású.

Mindezek miatt a titkár szerint a kukoricatermelők legjobb esetben nullás, jellemzően inkább negatív eredményt produkáltak az idén.

A nagy csapadékhiány miatt nem haladnak megfelelően az őszi vetések sem. Őszi káposztarepcéből eleve kevesebb területet terveztek bevetni a gazdák a korábbi évekhez képest, és még kevesebb helyen nőtt ki a már elvetett mag. Barabás Béla tud olyan területről, ahonnan már ki is szántották a repcét, pedig a vetőmag ára is 15-30 százalékkal emelkedett, és a műtrágya ára szintén megháromszorozódott-megnégyszereződött.

A nagy szárazság miatt többször kellett ugyanazt a területet felszántani, ami a gázolaj árának emelkedése miatt további költségnövekedést okoz. A csapadék hiánya miatt kérdéses, hogy a kikelt őszi árpa és búza megnő és megerősödik-e kellőképp a tél előtt. „Ezek éreztetni fogják hatásukat a jövő évi betakarítási adatoknál is” – jelezte.

Kulcsár László elmondta, bár 15 ezer hektáron terveztek a gazdák őszi káposztarepcét vetni, csak 9750-en végeztek a munkával. Őszi árpa 24 500, őszi búza 93 ezer hektáron terem majd. Az őszi mélyszántásoknak csak a 10 százalékát tudták mostanáig elvégezni a termelők.

A Békés Megyei Kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályának adatai szerint csaknem 12 ezer ügyfél részére több mint 12,7 milliárd forint agrártámogatási előleget fizettek ki mostanáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában