Koronavírus Békésben

2021.11.18. 17:22

A járvány idején is helytállnak a Békés megyei iskolák

Békés megye oktatási helyzete, a Békéscsabai és a Gyulai Tankerületi Központ tevékenysége szolgáltatta a fő témát a megyei közgyűlés csütörtökön Békéscsabán, a kormányhivatal épületében tartott ülésén. Szó volt a pedagógusok oltásáról és az alapfokú művészeti oktatásról is.

Licska Balázs

20211118 Békéscsaba Békés Megyei Közgyűlés soron következő ülése Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Varga Gusztáv tanácsnok (Fidesz-KDNP) elmondta, átfogó tájékoztatót kaptak a tankerületi központoktól, amelyek Békés megyében 40 településen több intézményt tartanak fenn, azokban 23 ezer diák tanul, 2500 pedagógus dolgozik.

A tankerületi központok számos pályázatot valósítanak meg, amelyek megújult tantermeket, tornatermeket, udvarokat eredményeznek. Kérdezett az alapfokú művészeti oktatásról, valamint a pedagógiai szakszolgálatról.

Kiemelte – Szebellédi Zoltán alelnökhöz hasonlóan –,

hogy a pedagógusok helytálltak a digitális oktatás idején.

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) is köszönetet mondott a pedagógusoknak az elvégzett munkáért, hogy szokatlan helyzetet oldottak meg; óriási feladatokat, újabb megoldásokat kívánó időszakon vannak túl.

Számos tájékoztató hangzott el a megyei közgyűlés csütörtöki békéscsabai ülésén /Fotó: Imre György/

Hangsúlyozta:

a tankerületi központok több milliárd forintnyi fejlesztést valósítottak meg.

Várhatóan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében lesz lehetőség köznevelési intézmények fejlesztésére, felújítására, és így évtizedes lemaradásokat pótolhatnak.

A Békéscsabai Tankerületi Központ tanügyi főtanácsadója, Fésűné Bálint Gizella elmondta, Békéscsabán, Mezőkovácsházán, Orosházán és Tótkomlóson működnek alapfokú művészeti iskolák, de vannak telephelyeik több településen, és nem a tanulók, hanem a pedagógusok utaznak. Hangsúlyozta, így az oktatás mindenki számára elérhető.

A pedagógusok kötelező oltásával kapcsolatban azt mondta: jellemzően éltek a lehetőséggel a szakemberek, és azok esetében, akik eddig nem, fontos lesz az intézményeken belüli párbeszéd.

A mindennapos testnevelés kapcsán nem kaptak jelzést az intézményektől, hogy ne tudnák megvalósítani, de keresik a fejlesztési lehetőségeket.

Kiemelte:

a Békéscsabai Tankerületi Központ minden beadott pályázata nyert az elmúlt időszakban, infrastrukturális, valamint szakmai fejlesztések valósultak meg 2,5 milliárd forintból.

A Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Teleki-Szávai Krisztina elmondta: fontosak az alapfokú művészeti iskolák, mivel azokban találkozik az értelmi és érzelmi nevelés. Bizonyos helyeken önálló, máshol pedig általános iskolákhoz csatoltan működnek az intézmények, de alapítványok is segítik a munkát.

A járványról szólva hozzátette: az aktuális szabályokra ügyelnek, biztosított a fertőtlenítő és a maszk. Bizakodásra ad okot szerinte, hogy a tavaszi oltási kampányban a pedagógusok 80 százaléka felvette a vakcinát, az arány pedig azóta csak nőhetett.

Elhangzott, a Határtalanul program népszerű, és a Békés megyeiek nemcsak utaztak, hanem fogadtak is erdélyi, kárpátaljai diákokat.

A mindennapos testnevelés feltételei mindenhol adottak, persze elengedhetetlenek a folyamatos fejlesztések: aszfaltos pályákat tettek rendbe, több nagy projekt révén tornacsarnokok is épülnek.

Képzett munkaerőre van szükség

A szakképzés helyzete is témával szolgált az ülésen. Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) elmondta, Békés megye fejlődésének egyik záloga az, hogy megfelelően képzett munkaerőt biztosíthassanak a befektetőknek, nem csak az utak, az autópályák a fontosak.

Hodálik Pál tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint remek döntés volt a szakképzés rendszerének átszervezése. A szakképzési centrumok kapcsolatban vannak a munkáltatókkal, a képzési kínálatukban megjelennek a cégek igényei. Úgy véli, a pályaorientációnak fontos szerepe van, egyre több diák dönt úgy, hogy szakmát tanul.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója elmondta, most jelenléti oktatás zajlik, a digitális és hibrid munkarendből kihozták a lehető legtöbbet. A duális képzésben részt vevő diákok a járvány idején is megfelelő, biztonságos körülmények között dolgoztak a vállalkozóknál. Kérdésre hozzátette: manapság teljesen más felkészültséget várnak el leendő munkatársaiktól a befektetők, a vállalkozók, mint tíz-tizenöt éve.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-bekes-megyei-iskolakban-is-erzik-a-jarvany-terjedeset-4515062/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában