Irigy Hónaljmirigy

2021.10.11. 11:14

„Az országnak ez a része mindig a tenyerén hordott minket”

Békés megye “Ereszd el a hajamat!” – bulikról, a paródiák megszületéséről és jövő évi jubileumi nagykoncertjükről is beszélgettünk a napokban az Irigy Hónaljmirigy két frontemberével, Sipos Petivel és Sipos Tomival Gyulán annak apropóján, hogy csapat a pálinkafesztiválon adott nagy sikerű koncertet.

Papp Gábor

20200904 Budapest Az Irigy Hónaljmirigy együttes készül a Groupama Arénában megrendezésre kerülő 30 éves jubileumi koncertjére. képen: Irigy Hónaljmirigy zenekar fotó: Knap Zoltán (BORS)

Fotó: Knap Zoltán

– Nem először és vélhetően nem is utoljára jártak a megyében. Vannak emlékezetes élmények, bulik Békésből?

Sipos Peti: – Részben meg is filmesítettük, amikor a Dánfoki Üdülőközpontban volt egy nagyon nagy „ereszd el a hajamat” buli, kisebb csoda, hogy a rendőrség nem vitt el minket. Annyira belehúztunk, hogy még a tűzoltók is kijöttek. Rá egy hónapra pont Gyulán játszottunk, amikor valaki a pólómban jött szembe velem, vélhetően azon az ominózus békési estén találkoztunk, és számomra nem teljesen tisztázott körülmények között került hozzá ez a ruhadarabom.

Sipos Tomi: – Ugyanakkor nem csak Peti pólójával, hanem a Dánfokon megismert dodgemessel is szembe találkoztunk, aki csak annyit mondott: „Szevasztok! Ti már józanok vagytok?” Voltak ilyen jellegű bulik is, de azt kell mondanom, hogy ez a környék, ez a része az országnak mindig a tenyerén hordozott minket, mindig hatalmas koncertek és bulik keveredtek.

Az Irigy Hónaljmirigy már készül 30 éves jubileumi koncertjére, melyet a Groupama Arénában rendeznek jövőre /Fotó: Knap Z./Bors/

– Érdekes a zenekar rajongóinak összetétele. Láttam, a nézőtéren 9 év körüli kislányt, tinédzsereket, 40 körüli apukát a kisfiával és az 50-es, 60-as korosztályból is sokakat. Minek köszönhető, hogy több generációt is megszólít az Irigy Hónaljmirigy?

Sipos Peti: – Semmi ízlésük nincs. Komolyra fordítva a szót, a gyerekek nem feltétlenül értik mindig, hogy miről van szó, hiszen egy-egy régebbi dal paródiájában szerepelhet olyan poén, ami abban az évben volt aktuális. Viszont tetszik nekik, hogy jelmezt húzunk, ahogy előadjuk a dalokat és összerakjuk a látványvilágot. Nagyon jó dolog, hogy a régi rajongókat sikerült megtartanunk. A gyulai koncert is ezért volt egyfajta best of előadás, amelyen a régi lemezekről is játszottunk és új slágereket is előadtunk.

Sipos Tomi: – Mindenkinek, aki a színpadra téved, kell, hogy legyen egy kisugárzása, ami részben független magától a produktumtól. A nézők talán szeretik az aurát, ami körbe leng minket, hogy ugyanazt kapják tőlünk, ha az utcán találkoznak velünk, ha kiszállunk a buszból, vagy ha felmegyünk a színpadra.

– Apropó, mennyivel nehezebb most elkészíteni egy-egy paródiát, mint mondjuk a csapat harminc évvel ezelőtti indulásakor?

Sipos Peti: – Annyival mindenképpen nehezebb, hogy egy-egy sláger sokkal hamarabb eltűnik, mint régen. A húsz, harminc, negyven évvel ezelőtti dalok egy részét ma is dúdolják, a legtöbb buliból nem hiányozhat a Csavard fel a szőnyeget!, a Szállj el kismadár! vagy a Balatoni nyár. Eközben azokat a slágereket, amelyek néhány éve óriási megtekintést értek el a Youtube-on, ma már nem is igazán játsszák.

Sipos Tomi: – A felgyorsult világnak, a médiának köszönhetően az emberek ma már többet interneteznek, mint amennyi tévét néznek vagy rádiót hallgatnak, mindez sok mindent átalakított. Ezzel lépést kell tartani és az internetről érkező impulzusokra is reagálni kell.

Sipos Péter a való életben is hozza a színpadon megismert humorát /Fotó: Kuklis I./Délmagyar/

– S mennyit változott azok hozzáállása, akiket parodizál a csapat?

Sipos Peti: – Amikor elkezdtük a közös munkát, kicsit tartottunk az olyan nagy nevektől, mint Pataky Attila vagy Demjén Ferenc. Ehhez képest a kezdetektől teljesen nyitottan álltak hozzánk és a feldolgozásokhoz.

Sipos Tomi: – Érdekes, hogy a mostani előadók esetében már néha érzünk egy kis elzárkózást. Persze akadnak kivételek is, például volt olyan, aki elárulta, hogy fiatal korában szívesen hallgatott minket és megtiszteltetésnek érzi, hogy átdolgoztuk a dalát. Olyanra is előfordult, ahol az anyuka tartozik a rajongóink közé, ezért is vették szívesen a paródiát. S persze vannak, ha nem is sokan, akik kategorikusan elzárkóznak, hogy feldolgozzuk a nótájukat, azért mert nem szeretnék, ha a koncertjükön a mi szövegeinket énekelné a közönség. Teljesen megértem őket, fordítva azt hiszem, én is így gondolkodnék.

– Akadt ugyanakkor olyan is, akik a koncertjén beleszőtte az Irigy Hónaljmirigy szövegét a saját dalába…

Sipos Tomi: – Ákos többször is megtette ezt, ami nagy megtiszteltetés számunkra. Korábban nagyon sokat vitt egyfelé az utunk, sokat haverkodtunk.

Sipos Peti: – Ákos fellépett például Arénabeli és klubkoncertünkön is. Egy ideig a nézők alig vették észre, mert annyira elmaszkíroztuk. Ugyancsak beleszőtte a paródiánkat a fellépésébe Császár Előd is.

Sipos Tomi: – Egyébként azt gondolom, hogy az Irigy Hónaljmirigy és az adott banda vagy énekes törzsközönsége nem feltétlenül mindig ugyanaz, éppen ezért egy-egy kölcsönös fellépés marketing szempontból is sokat hozhat.

Sipos Peti: – A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni Nagy Ferót, vagy éppen a megyei kötődésű Mező Misit, akik nagyot alakítottak vendégként. A nézők pedig látták, hogy fainok, veszik a humort, a poént.

– Van kedvenc paródiájuk?

Sipos Peti: – Különös, hogy Gyulán éppen utánunk léptek fel Majkáék, a velük kapcsolatos paródiákat kifejezetten szeretem, de van még vagy száz. Talán mondanom sem kell, hogy mindenkihez más és más áll közel.

Sipos Tomi: – Ez így igaz. Egy-egy dal közel állhat hozzánk a jól sikerült szövege miatt, a kapcsolódó emlékezetes belföldi vagy külföldi videoklip-forgatás miatt vagy egyszerűen azért, mert óriási siker lett. Ezért is nehéz kiválasztani a 700 dal közül azt a huszonötöt, amit egy-egy koncerten eljátszunk.

Sipos Peti: – Kezdetben nagyon nem kedveltük például a Numera király eredetijét, az O-Zone Dragostea Din Tei című dalát. Talán az egyetlen kivétel volt, amikor a kiadó nyomására készítettük el mégis a paródiáját, ami óriási siker lett.

– Nem tudom megkerülni a kérdést, hogy a járványhelyzet miként alakította az életüket.

Sipos Peti: – Nehezen telt, lassan mentek a hónapok, nagyon vártuk, hogy újra indulhassunk. Megtörtént, hogy már próbáltunk, rajtra készen álltunk, amikor mégis lefújták a rendezvényt. Kicsit azzal vigasztaltuk magunkat, hogy a megelőző években mentünk annyit, hogy ránk fér a pihenés. Valójában, ha az utazások nem is, de a színpad, a zenélés és a közönség kifejezetten hiányzott.

Sipos Tomi: – Szerencsére most viszont kicsit olyan minden, mintha mi sem történt volna. Mintha beraktak volna minket egy időkapszulába, és ott folytathatnánk, ahol abbahagytuk. Talán megnőtt a koncertek respektje is a kihagyás miatt.

– Harminc év még egy házasságban sem kevés. Miként tudott a csapat megmaradni csapatnak?

Sipos Peti: – Mindig arra törekedtünk, hogy köztünk csak szakmai viták legyenek, se emberi, se szakmai összezördülés viszont ne. Mindannyiunknak az a célja, hogy a lehető legjobb legyen a műsorunk, és természetes, hogy nem mindig értünk egyet, de sosem kezdünk el személyeskedni. Ha felszállunk a buszba, ugyanúgy ökörködünk tovább. Nemrég voltunk egy csapatépítő vadvízi evezésen Szlovéniában, a munkáról szó sem esett, családról, mindennapokról beszélgettünk. Nagyon jól telt.

Sipos Tomi: – Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nyolc ember nehezebben unja meg egymást, ha valaki egy rövid időre kicsit sok a másiknak, mert ilyen is előfordulhat, akkor mindig tud, hova ülni például a buszban.

Jubileumi nagykoncert a Groupamában

Az Irigy Hónaljmirigy jövőre, 2022. június 11-én jubileumi nagykoncertet ad a Groupama Arénában. Ezzel kapcsolatban a srácok elmondták, óriási dolog ez számukra, hiszen magyar zenekar még nem játszott a stadionban, a Depeshe Mode és a Robbie Williams lépett fel ott zenekarként, zenészként.

– Sikerült olyan stábot találnunk, amely nemzetközi szintű látvány- és hangtechnikával, illetve kreatív szakemberekkel rendelkezik. Az alapötleteket mi adjuk, de nagyon fontos, hogy vannak, akik ezt átültetik a gyakorlatba – fogalmazott Sipos Peti.

Sipos Tomi elmondta, szeretnének egy korösszefoglalót adni sztárvendégekkel. – Különleges esemény lesz, egyszeri és megismételhetetlen legalább 2,5 órában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában