Békés megye

2021.10.26. 19:58

Az élhető környezet napjaink kiemelt célja

Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! címmel szervezett a települések élethő környezetének kérdését középpontba állító konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden a gyulai városháza dísztermében.

Papp Gábor

20211026 Gyula GAZDÁLKODJUNK OKOSAN ZÖLDFELÜLETEINKKEL! NAK KONFERENCIA Helyszín: Gyula, Polgármesteri Hivatal Díszterme (5700, Gyula, Petőfi tér 3.) Időpont: 2021 október 26 kedd., 11:00 – 15:00 óra (regisztráció: 10:30 órától) A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. REGISZTRÁCIÓ PROGRAM: 11:00 – 11:10 Megnyitó Dr. Mártonffy Béla elnök, NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály 11:10 – 11:20 Köszöntő Dr. Kulcsár László elnök, NAK Békés Megyei Szervezete 11:20 – 11:30 Köszöntő Dr. Görgényi Ernő polgármester, Gyula város 11:30 – 11:50 Zöldterület fejlesztés és – gazdálkodás aktuális kérdései, feladata Szászné dr.Várkonyi Adrienn, Gyula főkertésze és Bányai György üzemvezető helyettes – Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. 11:50 – 12:10 A zöldfelületgazdálkodás újabb kihívásai Lukács Zoltán NAK díszkertész alosztályvezető; Magyar Faápolók Egyesülete, elnök 12:10 – 12:30 Elektromos légvezetékek alatti fák gallyazásának problémái Pertich Antal, vállalkozó 12:30 – 13:00 Büféebéd 13:00 – 13:20 A faiskolai termesztés a zöldfelület-gazdálkodás szolgálatában. Több Zöld Várost Európának Rónai Gergely elnök, Magyar Díszfaiskolák Egyesülete 13:20 – 13: 40 Szakfelügyelet a fővárosban Szaller Vilmos munkacsoport-vezető, Főkert Nonprofit Zrt. Favédelmi munkacsoport 13:40 – 14:00 Összefoglaló és zárszó Lukács Zoltán NAK díszkertész alosztályvezető; Magyar Faápolók Egyesülete, elnök Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Napjainkban az emberek nagy része metropoliszokban, városokban él, és számukra alapvető, hogy élhető legyen a környezet – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Mártonffy Béla, a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály elnöke. Kifejtette, az elmúlt harminc évben mind a gyümölcs-, mind a dísznövény-termesztésben divatossá vált, hogy külföldről hozunk be jó és értékes anyagokat, növényeket. A szakember hangsúlyozta,

fontos elképzelés, hogy olyan zöldfelület jöjjön létre, ami a klímának megfelel, és amihez itthon nemesített vagy szaporított növényeket kínálnak a városoknak és falvaknak.

– Szándékunk, hogy a magyar városok főkertészei, fenntartói magyar nemesítésű fákat, növényeket használjanak – folytatta a gondolatot Szólt arról, hogy nem rég szakmai összefogással adták ki a Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek című könyvet.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn és dr. Görgényi Ernő: Gyulán tovább éltetik a zöldfelület-gazdálkodás tradícióit /Fotók: Imre György/

Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke kiemelte, Gyula évtizedek, évszázadok óta országos összehasonlításban is élen jár a zöldfelületek fejlesztésében. Ennek kapcsán megemlítette, hogy korábban a település kiérdemelte a legvirágosabb város címet is.

A rendezvény jelentőségével kapcsolatban elmondta, természeti kincseink világszerte fogyóban vannak, miközben a világ lakossága emelkedik. – Az ilyen konferenciák azért is lényegesek, mert alapot adnak a közös gondolkodásnak – húzta alá.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, Gyula városa a szerencsés adottságú települések közé tartozik, történelmi épületei mellett természeti értékeiről is híres, amikre igyekeznek nagyon vigyázni.

– A város északnyugati, északi és keleti részein nagy kiterjedésű erdők vannak. Az a stratégiai célunk, hogy az erdők zöld gyűrűt alkossanak városunk körül, hogy még tisztább legyen Gyulán a levegő.

Ennek érdekében a város déli és nyugati külterületén újabb erdőket telepítünk – sorolta. A Kálvária-dombtól délre fekszik egy nagyobb önkormányzati terület, összesen 28,49 hektár, ahol jelenleg is 10,63 hektár, tíz éve telepített erdő áll. Tavaly 9,84 hektár területre nyertek pályázati támogatást, a telepítést itt idén ősszel végzik el, s további pályázati támogatással újabb 2,77 hektár erdőt telepíthetnek az említett területen. Szólt emellett Zöld város kialakítása Gyulán című pályázati projektről is.

Az épített elemek mellett a Petőfi és az Erkel téren, valamint a Jókai utcán összesen 2453 évelő növényt, 1182 talajtakaró cserjét, 49 elterülő és 46 lomblevelű örökzöldet és nyolc fát ültettek. A projekt másik eleme a zeneiskola melletti játszótér felújítása volt, ahol 615 négyzetméter területet füvesítettek, és két új fát ültettek el. Ugyanebben a szellemben tervezik a Tiborc utca teljes felújítását is, ahol növelni fogják a zöldfelületek nagyságát.

Az önkormányzati képviselői alap terhére évente átlagosan 200 új fát telepítenek Gyulán. Emellett csak idén 44 ezer egynyári növényt, 17 ezer 485 tő árvácskát és 9000 tulipánt ültettek ki a közterekre.

A konferencián Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke a zöldfelület-gazdálkodás újabb kihívásairól tartott előadást, míg Rónai Gergely, a Magyar Díszfaiskolák Egyesületének elnöke A faiskolai termesztés a zöldfelület-gazdálkodás szolgálatában címmel tartott előadást, de emellett is számos fontos szakmai információ hangzott el.

Számos szempontra kell figyelniük

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Gyula város főkertésze és Bányai György üzemvezető-helyettes a zöldterület-fejlesztés és – gazdálkodás aktuális kérdéseiről tartott előadást. Szászné dr. Várkonyi Adrienn bemutatta a városi zöldfelületi rendszert és a elmúlt években megvalósult fejlesztés-sorozatot. A szakember kitért a gyulai fasorok helyzetére, illetve az azzal összefüggő kérdésekre. Mint elmondta, a zöldfelület-gazdálkodás Gyulán hosszú történelmi múltra tekint vissza, így kiterjedt, idős növényállománnyal rendelkeznek, azok megtartása, karbantartása, az új faápolási technológiák alkalmazása komoly feladat. Ugyancsak komoly kihívást jelent az új fák ültetése, a fásítás is, hiszen mindez a klímaváltozás, valamint a közművek elhelyezkedése miatt kifejezetten bonyolult és összetett feladattá vált napjainkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában