Békéscsaba

2021.10.16. 06:55

A biztonság kérdése lételemmé vált hazánkban is

Megtartották a Megálló című közéleti rendezvénysorozat első programját pénteken este Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen előadást tartott dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár, dr. Fehér András, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Biometria Intézet igazgatója és dr. Otti Csaba, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Biometria Intézet vezető kutatója.

Papp Gábor

20211015 Békéscsaba Nógrádi György előadása a képen Nógrádi György biztonság politikus fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

– Meggyőződésem, hogy a jövő sikeres nemzeteit nem csak az fogja jellemezni, hogy mekkora az adott ország GDP-je, hanem az is, hogy különböző veszélyekkel szemben hogyan tudnak védekezni – fogalmazott köszöntő beszédében Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, a rendezvény fővédnöke.

Nógrádi György hírportálunknak elmondta, előadásában azt mutatta be, hogy mit jelentenek az amerikai, kínai, orosz dilemmák, és mi történik hazánk környezetében.

Nógrádi György /Fotók: Bencsik Ádám/

– Azzal, hogy Biden lett az Egyesület Államok elnöke, egy teljesen más koncepció született, mint amilyen Trumpé volt. A bideni koncepció egyik része volt az afganisztáni kivonulás, bár azt már Trump is elkezdte – fogalmazott.

Hozzátette, az orosz politikai lehetőségeket évek óta meghatározza a kőolaj és a földgáz világpiaci ára, ugyanakkor az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat 2 gázvezeték óriási európai és amerikai ellenállás után megvalósult.

– Afganisztánban a nyugat teljes vereséget szenvedett, aminek következtében vákuum keletkezett, amelybe Kína és Pakisztán ment be. Kína megszerezte a legfontosabb ottani stratégiai bányákat, és részben kézben tartja a tálib mozgalmat – folytatta az összegzést.

Kitért arra, hogy Magyarország számára kulcskérdés lesz, hogy milyen kormány jön létre Németországban, az ukrán kapcsolatok feszültek, és figyelni kell a Balkánra, ahol nagy változások várhatóak jövőre.

Takács Árpád

A rendezvény moderátora, Kovács Eszter Elza biztonság- és védelempolitika szakirányú politológus elmondta, napjainkra természetessé vált, hogy a rádiókban, tévékben biztonsági szakemberek nyilatkoznak.

– A pandémia miatt azonban a fórumok átkerültek az online térbe, a Megálló rendezvénysorozattal szeretnénk, ha a programok visszanyernék a személyes találkozások varázsát – tette hozzá.

A Földvár Galea Gasztro Egyesület által szervezett eseménysorozat egyik célja, hogy biztonságtudatos szemlélet és gondolkodás alakuljon ki és erősödjön az emberekben a pódiumbeszélgetések és előadások segítségével.

– A Megálló egy-egy állomásán új biztonsági trendek, kutatások eredményeit, szakemberek álláspontját ismertetik majd meg, hiszen a biztonság lételemmé vált – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában