doboz

2021.09.11. 15:29

Nemzeti bajnokságon bizonyíthatnak a német juhászkutyák

Közel egy hét múlva Dobozra látogat a kutyás társadalom apraja nagyja, a településen rendezik meg ugyanis szeptember 18-án és 19-én az I. Körös Kupa elnevezésű nemzeti bajnokságot a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK) szervezésében.

B. O.

20210830 Doboz Sportkutyás kiképzést tartottak Dobozon. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A klub kiképzési felügyelője Mészáros Máté a napokban Dobozra látogatott, ahol egy kisebb gyakorlást is prezentáltak. Az alkalmon résztvevő öt versenyző az alaptól a legmagasabb szintig tartott bemutatót.

– Több részből áll a feladat: a pályamunka, az engedelmesség a focipályán lesz, a nyomokat pedig a dobozi határban követik majd a kutyás párosok

– árulta el Mészáros Máté.

Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a végrehajtandó feladat a rendőrkutyák vizsgájának is része, ezt imitálják a bemutatón, amikor is az állatnak követnie kell egy nyomot, illetve megjelölnie azokat a tárgyakat, amelyeken az adott szagminta rajta van.

A szervezők nemrégiben Dobozon járták be a helyszínt és tartottak bemutatót

A sportkutyás versenyzők többsége munka vérvonalú német juhászkutyával dolgozik, de vannak olyanok is, akik küllem kutyával értek el szép eredményeket. Ugyanakkor a versenyre nemcsak német juhászkutyák, hanem más fajták is jelentkezhetnek.

Diós József és fia, Diós Richárd a kutya védelmező szerepét szemlélteti

– Ez a német juhászkutyák nemzeti bajnoksága, de szeretettel várunk minden fajta kutyát, hiszen a nevezés nem fajtához kötött, és bár úgy vélem előbbiek lesznek többségben, bízom benne, hogy sokféle kutyát láthat majd a közönség Dobozon. Kategóriánként lesznek dobogósok, de a nemzeti bajnok címet csakis német juhászkutyának adhatjuk oda, így a kategóriában legmagasabb pontszámot elérő német juhász lesz a magyar bajnok, de az első helyezett más kutyafajta is lehet – árulta el Mészáros Máté.

Fotók: Imre György

A megmérettetés helyi rendezője Diós József hozzátette, a dobozi versenyre a legkisebbtől kezdve a legidősebbig minden korosztályból neveztek, ennek megfelelően a verseny alatt többféle kiképzőt, kutyát és feladatmegoldást is láthatnak az érdeklődők. A főszervező kiemelte, mindezt majd díjmentesen látogathatja a közönség.

– Többek között engedelmesség, őrző-védő rész és nyomkövetés is lesz, változó nehézségi fokkal, a dobozi versenyen mindezeket láthatja majd a publikum. Különlegesség a rendezvény, főként azoknak, akik nem ismerik ezt a sportot, családi programnak is kiváló lesz ez a két nap

– tette hozzá Diós József.

Megőrzik a fajtát

A Magyarországi Német Juhászkutya Klub a német juhászkutya magyarországi fajtaegyesülete, a szervezet pedig az anyaországi egyesület szakmai felügyelete alatt irányítja a fajta hazai tenyésztését, kiképzését és tartását. A klub 1987 óta szervez versenyeket, vizsgákat és kiállításokat is. Mészáros Máté, a klub kiképzési felügyelője hozzátette: céljuk, hogy olyannak őrizzék meg a német juhászkutyát, ahogyan a fajta alapítója, Max von Stephanitz az 1900-as évek elején megálmodta.

A legnépszerűbb fajta

A német juhászkutya az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta. Jelenleg a világ kutyapopulációjának több mint egyharmadát adja, mindez pedig a Magyarországi Német Juhászkutya Klub kiképzési felügyelője szerint annak köszönhető, hogy az egyik leguniverzálisabb kutyafajta. Mészáros Máté elmondta, több mint 100 évvel ezelőtt, 1899-ben, mint nyájőrző és terelőkutya kezdődött el a fajta tenyésztése, de később hűsége, harmonikus testfelépítése, őrző-védő készsége, temperamentuma, sokoldalú alkalmazhatósága révén az ember ideális segítőtársává vált.

– Az 1980-as évek óta beszélhetünk egy fajtán belüli különválásról. Vannak a klasszikus küllem, vagy show kutyák. Ők azok, akiket mindenki ismer és könnyen beazonosít a barna-fekete színével, masszív testfelépítéssel, leeső hátvonallal. A fajtán belül azonban van a munka vagy szolgálati vonal is, jellemzően fekete, vagy ordas színnel, könnyebb testfelépítéssel és hatalmas munkakedvvel – részletezte Mészáros Máté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában