Szarvas

2021.09.10. 17:14

Díjátadóval zárult a polgármesterek randevúja

Az év polgármesterét, alpolgármesterét és jegyzőjét köszöntötték pénteken Szarvason, a Városi Polgármesterek Randevúján. Az elismerő díjakat dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős helyettes államtitkára adta át.

Vásári Erzsébet

20210910 Szarvas Polgármesterek randevúja a képenFóris László alpolgármester Balaicz Zoltán polgármester Tatár Zoltán jegyző fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Immár 26. alkalommal, azon belül pedig Szarvason most másodjára szervezték meg pénteken a Városi Polgármesterek Randevúját, amelyen a hagyományok szerint átadták az Év Polgármestere, – Alpolgármestere és Jegyzője díjakat. Az esemény helyszíne a nemrégiben megújult Tessedik Sámuel Múzeum volt, szervezője pedig a Szféra Európa Kft.

Fóris László alpolgármester (balról), Balaicz Zoltán polgármester, Tatár Zoltán jegyző /Fotó Bencsik Ádám/

Elsőként Oltványi Tamás, az ötletgazda-szervező Szféra ügyvezetője üdvözölte a jelenlévőket, majd elmondta, 27 évvel ezelőtt tartották meg először ezt a rendezvényt, a pandémia miatt azonban tavaly elmaradt. Visszaemlékezett, a díjat üzlettársával és barátjával, Deák Józseffel álmodták meg egykor, aki ugyan már nincs közöttünk, de máig gondol rá és közös munkájukra. Továbbá köszönetet mondott Szarvasnak és polgármesterének, Babák Mihálynak, dr. Melis János címzetes főjegyzőnek és Petneházi Andrea kabinetvezetőnek azért, hogy immár másodjára adnak helyszínt a díjátadónak, illetve a Belügyminisztériumnak a szakmai támogatásért.

Babák Mihály köszöntőjében beszélt Szarvas megalapításáról, felidézte a település 300 éves történetét, illetve szólt Tessedik Sámuel, a város egykori lelkészének és pedagógusának munkásságáról, ami meghatározta a térség fejlődését. Továbbá kiemelte, a szarvasiak máig rendkívül büszkék arra, hogy Szent István államának mértani közepén élhetnek és egyfajta hagyatékként óvhatják azt.

Az eseménnyel kapcsolatban hangsúlyozta, fontos, hogy mindig legyenek olyan kiváló szakemberek és elhivatott közszolgák, akik az ország településeit működtetik, élhetőbbé teszik és fejlődésüket biztosítják. Hiszen az állampolgárok életét ők tudják segíteni helyben. Akiktől az elismerés és a szavazat mindig jólesik egy városvezető számára, hiszen azt jelzi, hogy jó úton haladnak. Végül elárulta, nem véletlenül választották az esemény dátumának a Szarvasi Szilvanapok nyitónapját, amely rendezvényre invitálta a jelenlévőket.

Dr. Dukai Miklós elmondta, a Városi Polgármesterek Randevúja mindig kiváló alkalmat teremt arra, hogy az önkormányzatok első számú tisztségviselői megismerkedjenek egymással az önkormányzati működés kapcsán felmerült jó gyakorlatokkal, illetve problémákkal és tapasztalatot cseréljenek. Mindez még időszerűbb a pandémia időszakában, illetve a járvány után, hogy az utóbbi másfél évben tapasztalt, nem mindennapi kihívásokat átbeszélhessék. Hangsúlyozta, önkormányzati helyettes államtitkárként mindig fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a helyi közhatalom, a választópolgárok érdekében történő jogszerű, hatékony és demokratikus gyakorlása alapvetően nemzeti ügy. Hiszen a települések életminőségének javításával, a lakosság biztonságának erősítésével, az elérhető legmagasabb szintű közszolgálatok biztosításával, a lakosság közösségének formálásával és a jövő nemzedékek érdekének védelmével hozzájárulhatnak a nemzet felemelkedéséhez.

Hárman részesültek elismerésben

A köszöntők után dr. Dukai Miklós adta át a díjakat a legtöbb szavazatot elérőknek. Utóbbi alapján az Év Jegyzője a hódmezővásárhelyi dr. Tatár Zoltán lett. A kitüntetett köszönetnyilvánítás után elárulta, egykor jogi pályán kezdett, majd több más közigazgatási szervnél is dolgozott, mire jegyző lett. Az Év Alpolgármesterének a hajdúböszörményi Fórizs Lászlót választották meg, akitől megtudtuk, tevékenysége során a lakosságban sikerült olyan társakra találnia, akik segítették a helyes úton maradni, illetve sok támogatást kapott polgármesterüktől, valamint pártjától, a Fidesztől is.

Hozzátette, nagy megtiszteltetés számára díjazása. Az Év Polgármestere pedig a zalaegerszegi Balaicz Zoltán lett. Elmondta, bár az elismerést ő vette át, nem csupán neki szólt, hanem a teljes zalaegerszegi lakosságnak és közösségnek, valamint családjának és munkatársainak is. Hozzátette, településükön hiszik azt, hogy a múlt és a jelen mellett a jövő is ugyanolyan fontos, ennek alapján élik napjaikat. Végül Oltványi Tamás bejelentette, dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere felhatalmazta arra, hogy elárulja: jövőre náluk tartják a díjátadót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában