galériával

2021.09.01. 14:00

Megújult a szakképző iskola Mezőhegyesen

Átadták a több mint egymilliárd forintból felújított mezőhegyesi szakképző iskola központi épületét szerdán. Az ünnepélyes tanévnyitóval egybekötött átadón Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány (MATE) elnöke és Lázár János kormánybiztos mondott beszédet.

MTI

20210901 Mezőhegyes 2021. szeptember 1-jén 9 órakor megnyitja kapuit a teljesen felújított Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő iskola tanévnyitója egyben egy új időszámítás kezdete is az ország legnagyobb egybefüggő birtoktestén, a legmodernebb technológiával gazdálkodó mezőgazdasági cég életében. Az alapítványi fenntartásra váltó tangazdaság a hazai agrárium egyik legfontosabb szereplőjévé válik. Az ünnepélyes tanévnyitón beszédet mond Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, valamint Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke.Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Egy újjászületés mindig nagyon fontos pillanat. A mostani újjászületésnek nem csak az iskola, hanem Mezőhegyes jelenét és jövőjét tekintve is szimbolikus jelentése van – fogalmazott köszöntőjében Lázár János. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos elmondta, a magyar agráriumban, a magyar agrár felsőoktatásban és középfokú nevelésben elkezdődött egy folyamat, amely új korszakot jelenthet a magyar vidék jövőjét illetően. Reményei szerint történelmi léptékű változás előtt állunk, és 2022-től a vidéké lesz a főszerep.

Kitért arra, hogy a térség az ország egyik leghátrányosabb része, ezért “kutya kötelességük” esélyt és lehetőséget adni az itt élőknek, aminek egyik legfontosabb eszköze az oktatás újjászervezése.

Ennek kapcsán hozzátette, a kormány döntött arról, hogy a következő tíz évben ötezer milliárd forintot biztosít vidékfejlesztésre, ami 50 százalékos támogatást jelent a beruházásokhoz. Így összesen 10 ezer milliárd forintos forrás szolgálja majd a magyar vidék fejlesztését. A 21. század csatáit szerinte az édesvízzel és a termőfölddel lehet megnyerni, “amiben mi, magyarok vagyunk a leggazdagabbak. Pénz tehát van, erőforrás van, tudás kell még” – mondta.

Lázár János kormánybiztos /Fotók: Imre György/

Lázár János kiemelte, az országnak, a magyar gazdaságnak, a mezőgazdaságnak vannak szimbolikus erős emberei, akikre szüksége van az agráriumnak, az agrár felsőoktatásnak, valamint az agrár középfokú nevelésnek. Úgy fogalmazott, Csányi Sándor a legerősebb, a legönállóbb és a legkarakteresebb magyar gazdasági szereplő, akire nagy szükség van a magyar vidék újjáépítésében, fontos, hogy ennek a munkának az élére álljon.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány (MATE) elnöke elmondta, a világ mezőgazdasága kettős szorítás alatt áll. – 2050-re valószínűleg a mostaninál 2-3 milliárddal még több ember népesíti majd be a földet. Őket is el kell majd látnia az agráriumnak – folytatta a gondolatot.

– Másrészt egyre növekvő követelmény, hogy ezt környezetbarát módon, a föld, az édes vizek kímélésével tegye. Ezt csak úgy lehet elérni, ha az agrárium legalább olyan gyorsan fejlődik, mint más iparágak.

Utalva Lázár János szavaira hangsúlyozta, a pandémia, a korlátozások alatt különösen felértékelődött a mezőgazdaság, az élelmiszeripar szerepe. – Bár nagy tömegben termelni hatékonyabb, de az elmúlt időszak bebizonyította, hogy önellátónak kell lenni minden termékben, hiszen a biztonság mindennél fontosabb – tette hozzá.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Csányi Sándor szerint nagybirtokok nélkül nem lehet hatékonyan működtetni a kis- és középbirtokokat, csak közösen tudnak versenyképesen termelni. Megerősítette, hogy a jó minőségű termőföldből és édesvízből származó előnyeinkkel élnünk kell.

A keszthelyi, kaposvári, gödöllői és gyöngyösi egyetemből és 17 kutatóintézetből létrejött MATE-ról szólva kifejtette: az alapítvány augusztus 15-e óta gyakorolja az alapítói jogokat is. A béreket rendezték, megszüntettek több mint 60, nem piacképes szakot, a karokat intézetekké alakították át. A jelentkezők száma idén az országban a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal nőtt.

Több mint egymilliárdból fejlesztettek

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 1,2 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések. Megújult az iskola központi épülete, korszerűsítették a bútorzatot és az informatikai eszközöket – mondta Tarkó Gábor iskolaigazgató. Az iskolában szeptembertől 68 településről csaknem 300-an kezdik meg tanulmányaikat. Elkezdődött a kollégium teljes felújítása és 150 férőhelyessé történő bővítése is. Hozzátette, további két tanműhely is megújul, illetve háromszintes sportcsarnok is épül több mint bruttó 3 milliárd forintból, ami rendezvényközpontnak is ideális lesz. A távolabbi tervek között egy 33 méteres tanuszoda építése is szerepel. A tanévnyitón részt vett Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában